nedjelja, veljače 17, 2013

O služenju

Ustanova sv. Filipa Nerija se već dvaput oglasila povodom odstupa Svetog Oca; 12. veljače su osim iznenađenosti izrazili svoju veliku zahvalnost zato što bez njegove potpore ne bi bilo naše ustanove u ovom obliku, a jučer su najavili organiziranje potpisivanja pozdrava Papi jer je naša dužnost zahvaliti Bogu za njegovu djelatnost kao kardinala i kao Nasljednika Petrova. Našu zahvalu i naše molbe, naše nakane i osjećaje izručit ćemo na svečanoj marijanskoj misi, 28. veljače u 18 sati, u ruke Majke Božje. U prvom su reagiranju dali i poveznicu na članak M. Mosebacha o Papinoj odluci.


Pisac je podsjetio na nagađanja o odricanju od papinstva bl. Ivana Pavla II. u vrijeme njegove bolesti. Smatra da je dobro učinio što nije prihvatio takvo rješenje jer je njegova "smrt pred očima milijuna postala velikom dirljivom svetkovinom Katoličke crkve".

Sadašnje pak odreknuće Svetog Oca proizlazi iz "skromnosti i poniznosti Benedikta XVI. Taj je papa izričiti neprijatelj kulta ličnosti- već po svom papinskom imenu, Šesnaesti naznačuje da sebe vidi kao jednoga koji stoji u dugom nizu".

Glavne zadaće koje si je zadao bile su: "podsjetiti Crkvu na njenu Predaju, ispraviti krivi teološki razvoj nakon II. vatikanskog koncila koji je djelovao kao da je Katolička crkva osnovana istom na tom Koncilu".

Papa je nasuprot navaljivanjima da i Crkva usvoji duh vremena "suprotstavio uvjerenje da je Crkva kroz stoljeća uvijek ista; ona ne poznaje ni lomove ni revolucije, nego živi u kontinuitetu razvitka svojih tradicija.

Benedikt XVI. nije sebe shvaćao kao gospodara Crkve. Nije na sebe u punini svoje papinske službe gledao kao na diktatora, nego više kao pokretača, ohrabrivača, učitelja i svećenika. To je bila slika papinstva koja je osupnula i mnoge njegove pristaše; papa koji ne zapovijeda i koji ne želi biti promišljeni znalac igre moćnika. Nakon duhovne besplodnosti poslijekoncilske epohe, savjetovao je Crkvu na svijest o zadaći koju joj je dao njen Utemeljitelja; odgajati vjernike za to da žive u prisutnosti Božjoj."

Mosebachovo je mišljenje da Sveti Otac zapravo nije želio da Crkva trpi zbog njegove nemoći, jer je izbliza mogao vidjeti kako je njegov prethodnik postajao u bolesti sve ovisniji od svoje okoline.

Papa Benedikt XVI. papinsku službu shvaća ne kao plijen, nego kao "služenje koje se toliko dugo obavlja koliko to dopuštaju snage".

Izvor: faz.net
Slika: SANTA MARIA REINA

3 komentara:

  1. Gdje je izvorni prijevod teksta iz njemačkog izvornika, zašto je izmjenjen? Prvobitno je bio objavljen cjelovit prijevod...
    RiKa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mislim da je bolje ovako odmah istaknuti najbitnije, nego prenositi sve

      Izbriši
  2. The Remnant je donio zanimljiv osvrt na osudu virtualnog Koncila. U talijanskome prijevodu na www.sanpiox.it.
    Vrijedi pročitati!

    OdgovoriIzbriši