četvrtak, veljače 07, 2013

Papa i kralj

Za nebo se 7. veljače 1878. rodio bl. Pio IX. Papa enciklike Quanta Cura i dodatka Syllabusa, dogme o Bezgrješnom Začeću, I. vatikanskog koncila i potvrde papinske nezabludivosti, proglasio je sv. Josipa zaštitnikom Crkve, zadnji papa kralj i zatočenik Vatikana. Zahvaljujući banu Jelačiću i njemu Zagreb je postao sjedište nadbiskupije i Hrvatsko-slavonske metropolije, u Svetoj godini 2000. bl. Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim zajedno s papom Ivanom XXIII., nadbiskupom Tomom Reggijem, slavnim benediktincem dom Kolumbom Marmionom i svećenikom Vilimom Josipom Chaminadeom. Iz propovijedi:


"[...] misli nam se spontano okreću ljudskom i vjerskom životu pape Pija IX., Giovannija Marije Mastaija Ferrettija. Usred turbulentnih događaja svoga vremena, bio je primjer bezuvjetne privrženosti nepromjenjivom pokladu objavljenih istina. Vjeran dužnostima svoje službe u svakoj okolnosti, 'znao je uvijek dati apsolutno prvenstvo Bogu i duhovnim vrijednostima'. Njegov dugi pontifikat nipošto nije bio lak, i morao je puno propatiti ispunjavajući svoje poslanje služenja Evanđelju. Bio je jako voljen, ali također mržen i klevetan.

No, upravo je u tim konfliktima 'to sjajnije zasjalo svjetlo njegovih krjeposti': ta produljena patnja učvrstila je njegovo povjerenje u božansku Providnost u čije vrhovno gospodstvo nad ljudskim događajima nikada nije sumnjao. To je bio izvor staloženosti Pija IX. čak i usred nerazumijevanja i napada tolikih neprijateljskih osoba. Bliskima je volio reći: 'U ljudskim stvarima se moramo zadovoljiti time da činimo najbolje što možemo, a da ostalo prepustimo Providnosti koja će popraviti naše ljudske mane i nedostatke'.

Pomognut tim unutarnjim uvjerenjem, sazvao je I. vatikanski ekumenski koncil koji je razjasnio učiteljskim auktoritetom određena pitanja o kojima se tada raspravljalo, i potvrdio sklad između vjere i razuma. Za vrijeme kušnje, našao je potporu u Mariji kojoj je bio vrlo pobožan. Proglašujući dogmu o Bezgrješnom Začeću, sve je podsjetio da u olujama ljudske egzistencije u Djevici svijetli svjetlo Kristovo koje je snažnije od grijeha i smrti."

***

"Bože, u svojoj si bezgraničnoj dobroti dao Crkvi blaženoga Pija kao papu i kralja. Činio je dobročinstva, brinuo za duhovno i materijalno dobro svojih podanika i držao žezlo Crkve u preteškim vremenima. Objavom dogme o Bezgrješnom Začeću i o nepogrješivosti pape, u teškom je vremenu učvrstio Crkvu u vjeri. Učini nas dostojnima da možemo nasljedovati njegov život vjere i njegove krjeposti te da jednom postignemo krunu u vječnom raju. Amen."


Izvor: vatican.va, HEILIGE GEBETE UND ANDACHTEN
Slike: Orbis Catholicus Secundus, freeforumzone.leonardo.it, WIKIMEDIA COMMONS

3 komentara:

  1. Papa i kralj, ali i papa koji je svim silama promicao Krista Kralja i veliki protivnik vjerske slobode, kao i sve pape gotovo dvjesto godina u kontinuitetu. A vjerska je sloboda razorila katoličke države otvarajući širom vrata navalama luciferijanske masonerije.Događanja nam u Hrvatskoj zorno pokazuju koliko smo nemoćni,koliko se naš narod i naša djeca truju i uništavaju, a mi gledamo. A koliko bi katolička država vrijedila!
    To je zastupao mons.Lefebvre, to danas zastupa FSSPX.
    Stoga, ako ove godine budu dolazili u Lijepu Našu, podržimo ih, upravo zbog blaženog Pija IX, svetog Pija X., Pija XII. i blaženog Alojzija Stepinca koji su svi jednodušno navještali isti crkveni nauk koji modernizam želi na sve načine zabraniti i promijeniti.Ili barem budimo džentlmeni i šutimo!
    Nemojmo samo pasti u zabludu da budemo nekakvi samoproglašeni("jedini") čuvari Tradicije, koji, kao i većina tradicionalista po biskupijama, životare od nedjelje do nedjelje u nadi da će imati jednu tradicionalnu sv.Misu, premda bi celebrant mogao slaviti i siro-malankarski obred glede njegove svijesti o vrijednosti Tradicije, a onda raspaliti po FSSPX-u.Modernistima se ionako nećemo nikada svidjeti, a glupo je kritizirati FSSPX koji već preko četiri desetljeća, sada na svih pet kontinenata, vodi borbu za Crkvu!
    Kad mons.Fellay dolazi u Vatikan, cijela se Kurija trese. Trese se ne od njega, nego od sjaja katoličkog nauka koji otvoreno zastupa. Sveti Otac baš to i treba!
    U biti, mons.Fellaya baš i ne treba zanimati što će o njemu u Pušćoj Bistri misliti. Radi se o nama, našem narodu i spasavanju duša!
    Fidelis

    OdgovoriIzbriši
  2. Opet se šire glasine: da FSSPX neće prihvatiti Vatikanske uvjete. Poglavito prihvaćanje NOM i nekih spornih dijelova dokumenata Drugog vat.sabora.(A to je svima od početka jasno.Ne znam što je Kurija uopće mislila.)
    Međutim, jedna je vijest strašna ako u njoj ima i malo istine. Sveti je Otac u poodmakloj dobi, a liberalne biskupske konferencije ujedinjene i jake: ŽELE PONOVNU ZABRANU STARE MISE. Žeele je opet svesti na stanje prije Summorum Pontificum!Možda i strožije.
    Samo glasine?!
    Jedan od utemeljitelja Instituta Bon Pasteur, jedan od prvih svećenika FSSPX-a želi se ponovno vratiti u FSSPX. Nebo visoko, a Rim daleko! Liberalni biskupi mrze tradicionaliste i onemogućuju bilo kakav apostolat. Uvijek ucjene s poslušnošću i prihvaćanjem NOM i cijelog Koncila premda se upravo ti liberalni biskupi nikada nisu i nikada neće pridržavati većine koncilskih odluka! Koja hipokrizija!
    Milimo se za Crkvu i Papu! FSSPX neka ustaraje u svojoj misiji!
    Vilim

    OdgovoriIzbriši
  3. Vaš je blog izvor mnogih informacija koje se na hrvatskom teško drugdje nalaze ili uopće ne nalaze. Hvala Vam za Vaš predani rad u skrovitosti. Koliko je tu truda uloženo u sve te prijevode... Ali Bog sve vidi i-ad maiorem Dei gloriam-sve je online i dostupno ljudima koji traže. Još jednom hvala!

    Zagrepčanka

    OdgovoriIzbriši