subota, veljače 16, 2013

Cedo Papatui

Papa Benedikt XVI. dvaput je pohodio relikvije sv. Celestina V., 28. travnja 2009., kada je na njegov sarkofag položio svoj prvi papinski palij, i 4. srpnja 2010. na kraju obilježavanja 800. obljetnice njegova rođenja. Prije nekoliko dana čuli smo odreknuće od papinske službe Svetog Oca Benedikta XVI., a ovako je glasilo ono sv. Celestina V.:

"Ja Celestin V., papa, potaknut legitimnim razlozima, to jest razlogom poniznosti i boljega života, i neokaljane savjesti, slabosti tijela, nedostatka znanja i zloće naroda, slabosti osobe, i da povratim utjehu i mir prijašnjega života; svojevoljno i slobodno odstupam od papinstva i izričito se odričem mjesta, i dostojanstva, tereta, i časti, i dajem od ovoga trenutka Svetom kolegiju kardinala punu i slobodnu ovlast da izaberu i provide, prema kanonskim zakonima, pastira Sveopćoj Crkvi."

Spomen na svetog Celestina V. na osobit način živi u Aquili gdje se svake godine proslavlja Celestinski oprost, i naravno u samostanima njegova reda koji su navedeni ovdje.

Izvor: WIKIPEDIA
Slika: Messainlatino.it

Broj komentara: 6:

 1. Jako zanimljivo. Dobro ti je to palo na pamet potraziti i prevesti!

  "zloce naroda" - vjerojatno bi i papa Benedikt to rekao da se smio potpuno otvoreno izraziti

  OdgovoriIzbriši
 2. kad se sjetim koliko je pretrpio od "malignitate plebis" kažem mu hvala na svemu i nek provede još to života na zemlji u miru, ali opet ne mogu ne podržati onu simpatičnu ideju da bude bis eligendus:)

  OdgovoriIzbriši
 3. Hahaha, tako ti je to Splendore kad si preefikasan :-)
  Mada, ako se stvarno odlucis za prevodjenje tog clanka, bit ce to izvrsna stvar.

  A sad jos novi motu proprij... :-)

  OdgovoriIzbriši