četvrtak, veljače 14, 2013

Izjave

U prvom dijelu današnjega upisa nalazi se službeno priopćenje Svećeničkog bratstva sv. Petra o odricanju Benedikta XVI. papinske službe. Njegovu osobitu zaslugu vide u tomu što je pomirio Rimsku crkvu s njenom dvotisućljetnom liturgijskom baštinom. U drugom dijelu je službena izjava piovaca.


"Ove Pepelnice Svećeničko bratstvo sv. Petra imalo je priliku izraziti Vrhovnom Svećeniku svoju duboku zahvalnost i molitve po jednom svom svećeniku, o. M. Rammu koji je pozdravio Papu u ime Bratstva. Naš subrat kojega je Sveti Otac primio na javnoj audijenciji, izručio mu je kao znak sinovske odanosti i priznanja za proglašenje motuproprija 'Summorum Pontificum', novo izdanje tradicionalnog Rimskog misala koje je nedavno tiskalo Petrovo bratstvo.

Osam je godina ponizno i hrabro Benedikt XVI. bio za kormilom Petrove lađe suočavajući se s mnogim olujama, posvećen vođenju duša sigurnoj luci. Dajući primjer dubokoga unutarnjeg života, ponovo je fokusirao pozornost katoličkih vjernika na temelje vjere, upozoravajući ih na sve oblike relativizma i izlažući recentno Učiteljstvo u svjetlu Tradicije. Zaokupljen obnovom svetoga, pomirio je Rimsku crkvu s njenom dvotisućljetnom liturgijskom baštinom. Kao neumoran apostol crkvenoga jedinstva, angažirao se posebno u dijalogu s Piovim bratstvom s namjerom postizanja punoga pomirenja. Ta nam je Papina nakana osobito draga i podsjeća nas na brigu kojom je pridonio našem osnutku 1988., kad je pomagao Ivanu Pavlu II. kao prefekt Kongregacije za nauk vjere."

Izvor i slika: RORATE CÆLI, fssp.fr

***

Izjava Generalne kuće Piova bratstva:

"Svećeničko bratstvo sv. Pija X. primilo je k znanju neočekivanu najavu odstupanja pape Benedikta XVI., koja će stupiti na snagu 28. veljače 2013.

Usprkos doktrinarnim razlikama koje su se još pokazale prilikom teoloških razgovora između 2009. i 2011., Svećeničko bratstvo sv. Pija X. ne zaboravlja da je Sveti Otac imao hrabrosti podsjetiti na to da tradicionalna misna žrtva nikada nije bila ukinuta, kao i ukinuti posljedice kanonskih sankcija protiv naših biskupa zbog biskupskih posveta 1988.

Bratstvo se sjeća i otpora koje su te odluke izazvale i prisilile Papu da se opravdava pred biskupima cijeloga svijeta. Izražavamo mu zahvalnost za tu snagu i postojanost koju je u tako teškim okolnostima pokazao, i uvjeravamo ga u svoje molitve u razdoblju koje želi provesti u povučenosti.

Nasljedujući utemeljitelja, Njegovu Preuzvišenost nadbiskupa M. Lefebvrea, Svećeničko bratstvo sv. Pija X. potvrđuje svoju povezanost s vječnim Rimom, Majkom i Učiteljicom Istine, kao i sa Stolicom sv. Petra; te izražava ponovo želju, prema svojim snagama, da dade doprinos u prevladvanju teške krize koja trese Crkvu.

Bratstvo moli da kardinali u sljedećim konklavama pod vodstvom Duha Svetoga izaberu papu koji će po volji Božjoj raditi na tomu da sve obnovi u Kristu (Ef 1,10).

Menzingen, 11. veljače 2013."

Izvor: pius.info

1 komentar:

  1. Splendor, hvala za ovaj neumoran rad i vrijedne prijevode!
    Čudo si!
    Fidelis

    OdgovoriIzbriši