nedjelja, veljače 03, 2013

Nove brigitinke

O svetoj Brigiti i njenim sestrama smo prošlih godina puno čuli- Toma je prošle godine iscrpno prikazao hodočašće na grob sv. Brigite, još ranije nas je Ivan upoznao s njenim pjesmama, a objavio je i lijepu seriju iz spisa svetičina duhovnog vođe- 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Osim izvornoga reda, postoje još aktivne brigitinke bl. Elisabeth Hesselblad, španjolski ogranak Marine de Escobar, misionarke Presv. Spasitelja i sv. Brigite, a 1976. obnovljeni su i monasi, danas s jednim samostanom koji ima kanonski status priorata sui iuris.

Toj brigitinskoj obitelji pridružila se jedna zajednica koja je godinama prije nastala pod imenom Služavke Kraljice Apostola. Kada su uočile da im je duhovnost bliska brigitinskoj, povezale su se 2002. s brigitinkama iz opatije Syon u Engleskoj gdje ih je opatica uvela u život reda i molitvu brigitinskog oficija; proširene verzije Malog oficija Blažene Djevice Marije. Syonske brigitinke su bile jedina engleska monaška zajednica koja je kontinuirano postojala od vremena prije reformacije. Kada su počeli progoni u XVI. st., preselila se na kontinent i ponovo vratila u domovinu 1861. godine. U međuvremenu je, nažalost, opatija zbog starenja i nedostatka zvanja 2011. zatvorena.

Nove brigitinke kanonski je uspostavio u svojoj dijecezi, 31. kolovoza 2011., biskup Tylera u Texasu, msgr. Á. Corrada del Rio. Osnivačica je Mađarica, majka Margareta, a ime zajednice je od sada Brigitinske služavke Presvetog Spasitelja. Habit je primila iz ruku istog biskupa, 10. lipnja 2012.


Tradicijske redovničke zajednice, poput prekoalpskih redemptorista ili braće sv. Vinka Fererskog, ne primaju se rado u zajedništvo redova čiju duhovnost žive. Ovdje je nešto drugačije. Iako su jedini brigitinski samostan s klasičnom rimskom misom i časoslovom, na oblačenju je, kako se vidi na fotografiji, bio i prior iz spomenutoga jedinog muškoga brigitinskog samostana u kojem je sv. misa obično prema redovitom obliku, klasičnu imaju prigodno.

Dan u samostanu počinje u 4 sata, matutin i laude se mole u 5, zatim kroz dan slijede drugi časovi i ostale obveze sve do 22.30. Iako su u osnovi kontemplativne, imaju i neki vanjski apostolat koji se sastoji u promicanju brevijara među laicima, pouci iz latinskog i pomoći svećenicima u provedbi motuproprija Summorum Pontificum.


Za kraj dvije molitve. Jedna na čast brigitinskog mučenika sv. Rikarda, kanonizirao ga je 1970. papa Pavao VI., i jedna molitva za beatifikaciju njegove imenjakinje koja je živjela nekoliko stoljeća nakon njega.


Svemogući i vječni Bože koji si svetom mučeniku Rikardu dao snage da do kraja ostane vjeran Namjesniku Kristovu, podaj nam po njegovu zagovoru da ustrajemo u nauku apostola u zajedništvu s papom. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Izvor: brigidine.org



Zahvaljujemo Ti Gospodine što si u službenici svojoj Rikardi oblikovao srce jednostavno i velikodušno, sposobno za potpuno pouzdanje i herojsko pristajanje na tvoju zamisao života. 
Daruj nama koji častimo njen spomen da je nasljedujemo, i da nam ona bude sestra i zagovornica pred Tvojim milosrdnim prijestoljem.

Triput Slava Ocu

Izvor i slika: marymagdalen.blogspot.com


3 komentara:

  1. Jako zanimljivo i puno podataka. Možete li mi samo reći kada su počeli progoni u Engleskoj? Naime, ne znam ništa o tome. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Evo dodao sam stoljeće- vrijeme reformacije Henrika VIII. kad je ukinuo samostane. Kratko su se bile vratile iz Nizozemske samo za vrijeme Marije I., a onda u Portugal do 1861.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala, zanima me kako su tekli ti progoni pa ću svakako još pročitati o toj temi.

    OdgovoriIzbriši