ponedjeljak, ožujka 26, 2012

U pravom smjeru

Personalni ordinarijat Gospe od Walsinghama dobio je 21. ožujka novog đakona. Pomoćni westminsterski biskup A. Hopes podijelio je taj red bivšem anglikanskom biskupu R. Merceru. U Katoličku je crkvu ušao 7. siječnja 2012. Bio je anglikanski biskup u Africi, a zatim član Anglikanske katoličke kanadske crkve koja je dio Tradicionalne anglikanske zajednice. Ordinarij, msgr. K. Newton, nada se da će ovaj događaj biti ohrabrenje članovima Tradicionale anglikanske zajednice koji su prvi, 2007. godine, zatražili jedinstvo s Katoličkom crkvom, no nedavno je došlo do preokreta.

Sljedeća važna novost koja se tiče anglokatolika je da su u dogovoru sa Svetom Stolicom za svoj ordinarijat izradili i objavili kalendar koji se ugleda u tradicionalni katolički kalendar, uz osobitosti anglikanske baštine. Osim što se u njemu nalaze prosni dani prije Spasova i kvatre, umjesto "nedjeljâ kroz godinu", koje predviđa misal Pavla VI., Personalni ordinarijat Gospe od Walsinghama će imati "nedjelje nakon Bogojavljenja" i "nedjelje nakon Trojstva" (potonje odgovara "nedjeljama nakon Duhova" u rimskoj tradiciji). Također su obnovljene tri pretkorizmene nedjelje kao u tradicionalnom kalendaru; Septuagesima (Sedamdesetnica), Sexagesima (Šezdesetnica) i Quinquagesima (Pedesetnica), kojih nema u novom obredu. Nije zaobiđena niti Duhovska osmina.

Priopćili su još da će se sve svete mise ordinarijata služiti ad orientem.

Vlč. R. Mercer će kratko biti đakon, svećenički će red primiti već danas, 26. ožujka 2012. U Velikom tjednu svoj ulazak u Katoličku crkvu očekuje više od 200 anglikanaca.

Sastavljeno prema: The Anglican Use of the Roman Rite, WDTPRS

Nema komentara:

Objavi komentar