srijeda, ožujka 21, 2012

Samostan Sv. Benedikta (II)

Na današnji spomen sv. Benedikta zabilježit ću barem još nekoliko crtica o benediktincima iz novog samostana u Francuskoj. Prior je dao prvi intervju u kojem je iznio svoja razmišljanja i novosti o njihovu životu.

Ideja o novom samostanu proistekla je iz želje da zaista žive monaškim životom u skladu s Pravilom sv. Benedikta. Neki su se od njih već zavjetovali kao koludri, ali im je smetalo što u danim okolnostima nisu mogli vjerno živjeti svoje zvanje.

Prior je veliku zahvalnost iskazao biskupu Reyu koji se svesrdno zauzeo da nova benediktinska zajednica zaživi u njegovoj biskupiji, jer "uvijek traži načina kako kao biskup može potaknuti i unaprijediti rast Crkve". Župnik s kojim dijele crkvu, a koji je zadužen i za susjedno mjesto, zadovoljan je njihovim dolaskom, kao i vjernici koji uz dosadašnje tri sv. mise tjedno, sada imaju svakodnevnu klasičnu svetu misu, a mogu doći i na molitvu časova.

Pozivu biskupa Reya se odazvao jedan opat koji će pratiti novu zajednicu u njenom rastu i u formaciji novih koludara. Kao što se može vidjeti na njihovoj internetskoj stranici, horarij je vrlo zahtjevan- počinje u 4 ujutro matutinom, a završava u 20 sati kompletorijem.

Put do monaštva je uobičajen- nakon jednoga kratkog posjeta i života sa zajednicom slijedi još jedan duži. Prihvati li kandidat benediktinski poziv, postaje postulant (barem tri mjeseca), a zatim ulazi u novicijat koji traje godinu do godinu i pol. "Nakon jednostavnih zavjeta, daljnja bi formacija bila prema nadarenosti pojedinca i prema potrebama samostana. Neki će na studij da se zarede dok će ostali razviti svoje vještine na drugim područjima." Već imaju dvojicu ozbiljnih kandidata čije će oblačenje kao novaka biti tijekom ove godine. Ostali su se najavili za posjet samostanu, a široj samostanskoj obitelji pripadat će oblati- laici i svećenici.

Sljedeća je briga benediktinaca da postanu financijski neovisni. Pokrenuli su već malu trgovinu u kojoj prodaju neke svoje proizvode, ali pravi posao tek slijedi, no tako da se "ništa ne pretpostavi Djelu Božjemu", kako poučava sv. Benedikt. Zahvalni su na svim dobročiniteljima koje im je poslala Providnost.

Iako se nalaze tek na svom početku i ne mogu činiti velike stvari, svoj doprinos "novom liturgijskom pokretu" pape Benedikta XVI. žele dati vjernim i velikodušnim življenjem liturgijskoga života. Posebno se raduju što "zahvaljujući viziji i zakonodavstvu našeg Svetog Oca (koje svesrdno dijeli, podržava i promiče biskup Rey), uporaba starijih liturgijskih obreda nije upitna. Nema kontroverze, kao što i ne treba biti, oko toga što provodimo svoje dane i noći pjevajući hvale Bogu ili što prinosimo svetu misnu žrtvu na način na koji su to stoljećima koludri činili!"

Izvor: New Liturgical Movement
Slike: WIKIMEDIA COMMONS, New Liturgical Movement

Nema komentara:

Objavi komentar