petak, ožujka 16, 2012

Do 15. travnja?

Novi post se tematski nastavlja na prethodni- danas su se prefekt Kongregacije za nauk vjere W. kard. Levada i poglavar Piova bratstva msgr. B. Fellay susreli u Rimu na sastanku koji je trajao više od dva sata. Susretu su nazočili još nadbiskup L. F. Ladaria, tajnik Kongregacije i msgr. G. Pozzo, tajnik Papinskog povjerenstva Ecclesia Dei te pomoćnici biskupa Fellaya, o. A.-M. Nélly i o. N. Pfluger. Današnje priopćenje:
"Tijekom susreta, 14. rujna 2011. između Njegove Uzoritosti gospodina kardinala W. Levade, prefekta Kongregacije za nauk vjere i predsjednika Papinskog povjerenstva 'Ecclesia Dei', te Njegove Preuzvišenosti msgr. B. Fellaya, generalnog poglavara Svećeničkog bratstva sv. Pija X., potonjem je predana Doktrinalna preambula popraćena Preliminarnom notom, kao temelj za postizanje potpunog pomirenja s Apostolskom stolicom. U toj su preambuli navedena izvjesna doktrinalna načela i kriteriji za interpretaciju katoličkog nauka, potrebna da se osigura vjernost prema Učiteljstvu Crkve i 'sentire cum Ecclesia'.

Odgovor Svećeničkog bratstva sv. Pija X. na spomenutu Doktrinalnu preambulu koji je stigao u siječnju 2012., ispitala je Kongregacija za nauk vjere, prije nego što ga je predala na prosudbu Svetom Ocu. Prema odluci pape Benedikta XVI., vrjednovanje toga odgovora danas je u pisanom obliku predano Njegovoj Preuzvišenosti msgr. Fellayu. U tom se pismu navodi da stav koji je izrazio nije dovoljan da se prevladaju doktrinalni problemi koje su u temelju loma između Svete Stolice i Svećeničkog bratstva.

U brizi da se izbjegne crkveno odvajanje s bolnim i neprocjenjivim posljedicama, na kraju današnjega susreta generalni je poglavar Svećeničkog bratstva sv. Pija X. pozvan da razjasni svoj stav, s ciljem zacijeljenja postojećeg loma, kako to želi papa Benedikt XVI."
Izvor: VIS – Vatican Information Service, MiL-Messainlatino.it, RORATE CÆLI Radio Vatikan spominje i rok- 15. travnja 2012.

Nema komentara:

Objavi komentar