utorak, ožujka 27, 2012

Nebeski dar

Sveti Otac Benedikt XVI. u apostolskom je i državničkom pohodu Kubi. Povod je 400. obljetnica pronalaska kipa Gospe od Milosrđa koji se čuva u svetištu mjesta El Cobre. Slika prikazuje taj događaj- dvojicu Indiosa i jednoga desetogodišnjeg roba, potomka Afrikanaca, koji je oko vrata nosio Gospinu medaljicu na moru je zahvatila oluja. Nakon gorljive molitve, nebo se razvedrilo, a zatim su opazili kako nedaleko od njih pluta neki kip. Bio je to lik Blažene Djevice Marije s Malim Isusom, pričvršćen na ploči na kojoj je pisalo- Yo Soy la Virgen de la Caridad (Ja sam Djevica od Milosrđa). Iako su ga izvadili iz mora, kip koji je bio odjeven i prikazivao Gospu tamne puti, bio je suh. To je početak štovanja Gospe od Milosrđa del Cobre. Kubanski borci za neovisnost zamolili su 1915. papu Benedikta XV. da je proglasi zaštitnicom Kube, što je papa sljedeće godine izvršio. Svetište je papa Pavao VI. uzdigao na čast manje bazilike 1977. god. Prvi put je okrunjena 1936., a drugi put je to učinio bl. Ivan Pavao II., 1998. god. Slavno vladajući papa Benedikt XVI. jučer je Gospi poklonio Zlatnu ružu, a danas je pohodio njezino svetište i ispred njega se obratio okupljenima:

"Pohod Svetištu 'Djevice od Milosrđa 'del Cobre''

Govor pape Benedikta XVI.

El Cobre, stube svetišta

Utorak, 27. ožujka 2012.

Draga braćo i sestre!

Došao sam kao hodočasnik u dom milosnoga lika Gospe od Milosrđa, 'la Mambise', kako je nježno zovete. Njezina je prisutnost u mjestu El Cobre nebeski dar za Kubance.

Od srca želim pozdraviti sve ovdje nazočne. Primite Papine simpatije i odnesite ih odavde posvuda, tako da svi mognu iskusiti utjehu i snagu vjere. Neka svi koje susretnete, blizu ili daleko, znaju da sam budućnost vaše zemlje povjerio Majci Božjoj, da napreduje na putu obnove i nade na dobro svih Kubanaca. Također sam preporučio Presvetoj Djevici potrebe onih koji pate, kojima je oduzeta sloboda, koji su odvojeni od svojih dragih i koji prolaze kroz teška vremena. Isto tako sam joj na Srce stavio mlade da budu vjerodostojni prijatelji Kristovi, da ne popuštaju ponudama koje za sobom ostavljaju tugu. Pred Gospom od Milosrđa sam mislio na osobiti način na Kubance čiji su preci ovamo stigli iz Afrike, kao i na susjedni narod Haitija koji još pati od posljedica razornoga potresa od prije tri godine. Nisam zaboravio niti na seljake i na njihove obitelji koji u svojim kućama žele vjerno živjeti evanđelje i otvaraju svoje kuće, poput misijskih centara, za slavlje euharistije.

Prema primjeru Presvete Djevice, ohrabrujem sve sinove i kćeri ove drage zemlje da i dalje svoje živote izgrađuju na čvrstoj stijeni koja je Isus Krist, da rade za pravdu, da budu sluge milosrđa te da ustraju u kušnjama. Neka vam ništa i nitko ne otme unutarnju radost koja je obilježje kubanske duše. Neka vas Bog sve blagoslovi. Puno hvala."

Izvor: vatican.va
Slika: WIKIMEDIA COMMONS

Nema komentara:

Objavi komentar