srijeda, veljače 23, 2011

Zajednički dom

Svakim danom postaje jasnije zašto je papa Benedikt XVI. nazvan papom kršćanskog jedinstva. Broj anglikanskih zajednica koje stupaju u zajedništvo s Crkvom je sve veći, a sada im se pridružila i Angloluteranska crkva koja u SAD-u ima pet nadbiskupija, dvije neteritorijalne nadbiskupije; jednu za afričke, a drugu za vijetnamske useljenike u SAD, a nazočna je i u Kanadi, Njemačkoj, Sudanu, Ugandi i Keniji. Više možete pročitati na The Anglo-Catholic.

"[...] Taj je njihov potez izravna posljedica Personalnog ordinarijata 'Gospe od Walsinghama' koji je uspostavio papa Benedikt XVI. Čini se da se ordinarijat razvija u 'zajednički dom' za kršćane dosada odijeljene od Rima.

[...]

13. svibnja 2009. su se obratili pismom tadašnjem predsjedniku Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana kard. Kasperu, u kojem stoji da ALCC želi nadići 'zablude M. Luthera' i 'vratiti se jednoj, svetoj i pravoj Katoličkoj crkvi koju je utemeljio naš Gospodin Isus Krist na sv. Petru'. Slučaj je proslijeđen Kongregaciji za nauk vjere koja im je u lipnju 2009. odgovorila da je njihov zahtjev zaprimljen i da su mu posvetili ozbiljnu pozornost.

Uskoro se dogodilo ono što je nadbiskup Gladfelter nazvao 'trenutkom milosti'. Papa Benedikt XVI. reagirao je na duboki lom koji se sve jasnije vidio u Anglikanskoj zajednici. Apostolskom konstitucijom 'Anglicanorum coetibus' od 4. studenog, omogućio je povratak anglikanaca u puno zajedništvo s Rimom. Za organizacijski oblik izabrana je uspostava personalnih ordinarijata, a uzor im je Personalni ordinarijat 'Gospe od Walsinghama', uspostavljen za Britaniju. ALCC je s velikim interesom promatrala razvoj situacije kod anglikanaca.

U listopadu 2010. kurijalni biskup L. F. Ladaria Ferrer, tajnik Kongregacije za nauk vjere, obavijestio je ALCC da je za provođenje konstitucije 'Anglicanorum coetibus' u SAD-u odgovoran kardinal D. W. Wuerl. Razgovori koji su uslijedili vodili su prema pozivu Rima ALCC-u da stupe u sjevernoamerički ordinarijat. Uzvratili su jasnim prihvaćanjem punog jedinstva angloluterana s Rimom. Njihov metropolit Gladfelter citirao je obraćenika na katoličku vjeru, bivšeg anglikanca i sada blaženika, kard. Newmana koji je rekao: 'Ukorijeniti se u povijest, znači prestati biti protestant.'"

Izvor: katholisches.info

1 komentar:

  1. Evo i zemljovida:
    http://maps.google.com/maps/ms?hl=en&gl=us&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&msid=212341419291699523838.0004925c10d87d8eda828&source=embed&ll=35.46067,-95.625&spn=90,140.625

    OdgovoriIzbriši