petak, veljače 18, 2011

Dvije obavijesti

1.)

"Na zamolbu grupe vjernika,
odlukom uzoritog gospodina Josipa kardinala Bozanića,
u skladu s motuproprijem Svetog Oca pape Benedikta XVI.,
POČINJE U NEDJELJU 20.2.2011. u 11:30
U CRKVI SVETOG MARTINA, VLAŠKA 36, ZAGREB
redovito služenje
TRADICIONALNE SVETE MISE,
tj. mise prema misalu bl. Ivana XXIII. iz 1962.
također poznate pod nazivom tridentska misa ili
misa prema izvanrednom obliku rimskog obreda.

Misu će služiti preč. Stanislav Vitković.
Na prvoj misi pjevat će g. Ivan Kovačić.

Svi su pozvani da dožive ovo neprocjenjivo blago Crkve!
Prisustvovanje misi dakako ispunjava nedjeljnu obavezu.
Vjernicima će biti na raspolaganju mali latinsko-hrvatski misali
i letci s osnovnim informacijama o tradicionalnoj misi."

Izvor: Toma Blizanac (i brat Marko)

2.)

Prošle su tri godine od motuproprija Summorum Pontificum, a sada se, nakon što su prikupljena pisma u kojima su biskupi svijeta iznijeli svoja iskustva s njegovom primjenom, očekuje instrukcija, objašnjenje ili naputak koji bi riješio nejasnoće koje su se u međuvremenu pojavile s njegovom primjenom. Prema nekim naznakama oni kojima je taj dokument otpočetka smetao, nastoje sada u ovu instrukciju unijeti sadržaj koji bi što više ograničio njegovu primjenu. Zato je sastavljena ova molba Svetom Ocu na engleskom, njemačkom, španjolskom, francuskom, talijanskom, nizozemskom i portugalskom jeziku; Međunarodni apel za očuvanje cjelovitosti motuproprija Summorum Pontificum. Pridružite se i potpišite, poveznica je ispod ovoga teksta.


"Apel Svetom Ocu Benediktu XVI. glede naputka iliti pojašnjenja k motupropriju 'Summorum Pontificum'

Presveti Oče, mi potpisani

1. izražavamo duboku zahvalnost Vašoj Svetosti za Vaš osobni liturgijski primjer koji dajete Sveopćoj crkvi. Vi ste istinski 'homo liturgicus' čija ljubav za svetu liturgiju oduševljava; ona jasnije od riječi poučava o središnjem značenju liturgije u životu Crkve.

2. zahvaljujemo Vašoj Svetosti za Vaš dar koji ste darovali Crkvi godine 2007.; motuproprij 'Summorum Pontificum'. On je od 2007. godine donio mnogo plodova, među ostalim veće jedinstvo u Crkvi Kristovoj i obuhvatnije obogaćenje liturgijskoga života Crkve.

3. sa žalošću gledamo nastavljanje i pravi otpor protiv provođenja motuproprija 'Summorum Pontificum' u mnogim dijecezama, i od mnogih članova hijerarhije, što prouzrokuje patnje i zabrinutost mnogim Kristovim vjernicima te znači zaprjeku pravom pomirenju unutar Crkve.

4. sa zabrinutošću primjećujemo znakove koji upućuju da se predstojećim pojašnjenjem motuproprija 'Summorum Pontificum', ono što ste zakonito u njemu ustanovili, na neki način, želi oduzeti i spriječiti široku primjenu u duhu velikodušnosti što ste tako rječito objasnili u popratnom pismu tom motupropriju: 'Otvorimo velikodušno svoja srca i napravimo mjesta za sve što sama vjera dopušta.'

5. izražavamo našu ozbiljnu zabrinutost da će restriktivne mjere u Crkvi izazvati skandal, razjedinjenost i patnju te osujetiti pomirenje koje tako ozbiljno želite, kao i omesti daljnju liturgijsku obnovu i razvoj u kontinuitetu s tradicijom, što već predstavlja veliki plod Vašeg pontifikata.

6. iskazujemo našu nadu, našu želju i našu ustrajnu molbu da ne bude dopušteno, da dobro koje je Vaša Svetost osobno pokrenula motuproprijem 'Summorum Pontificum', bude zaustavljeno.

7. obraćamo se djetinjim povjerenjem kao poslušni sinovi i kćeri Vama, Sveti Oče, i molimo Vas da žurno razmotrite našu zabrinutost i intervenirate ako držite potrebnim.

8. uvjeravamo Vašu Svetost u naše neprestane molitve, našu duboku privrženost i našu odanost."

Izvor: motuproprioappeal.com

1 komentar:

  1. Super da si ovo vec preveo!
    Pozivam sve da potpisu ovo vrlo odmjereno i vazno pismo.

    OdgovoriIzbriši