utorak, listopada 13, 2015

Zaplotnjaci (II)

Iz intervjua CNA s poznatim njemačkim katoličkim novinarom P. Baddeom doznajemo još ponešto o skandaloznom priznanju kard. Danneelsa da je pripadao nekoj vrsti spletkarskoga "mafijaškog kluba". Voditelj intervjua spominje taj "mali skandal". Badde odgovara: 

"Tako je. Je li stvar veliki ili mali skandal, to ne znam. Sigurno je zagonetka. Doista je tako da je kard. Danneels uvelike pokrivao jednog biskupa koji je bio zlostavljao svog nećaka. On je- pretpostavlja se- i na kralja Baldovina izvršavao pritisak da potpiše zakon o pobačaju koji je bio planiran u Belgiji te da u tome ne bude tako sitničav. Što sad taj kardinal ima za savjetovati jednoj katoličkoj sinodi koja za temu ima 'poziv i misiju braka i obitelji', mnogima je nejasno, da ne kažem više.

Što se tiče kardinalove tvrdnje od prošlog mjeseca, da je bio ponosni sudionik 'jedne vrste mafije' u Kardinalskom kolegiju, iz vlastitog se iskustva moram s njim složiti.

- Kako to mislite? Jeste li za to već prije imali naznaka?

Da. U travnju 2005. imao sam pouzdanu vijest da su se tri dana nakon pogreba Ivana Pavla II. bili sastali kardinali Martini iz Milana, Lehmann i Kasper iz Njemačke, Bačkis iz Litve, van Luyn iz Nizozemske, Danneels iz Bruxellesa i O'Connor iz Londona u tzv. Vili Nazaret u Rimu kod kard. Silvestrinija koji više nije mogao glasovati, gdje su se u tajnosti zajedno savjetovali o taktici kako spriječiti izbor J. Ratzingera."

Badde je 17. travnja 2005. pisao u Weltu da to krši Apostolsku konstituciju Universi Dominici Gregis koja zabranjuje da se prije i tijekom konklava odvijaju takvi dogovori o ishodu izbora. 

Jedan od razloga zašto je 2005. propao pothvat urotnika protiv Benedikta XVI., naveden je u prošlomjesečnom postu. Badde ističe da bi o tim stvarima mogao najbolje govoriti kard. Meisner- kad ga ne bi vezala obveza tajnosti. 

"No, nije tajna da je Meisner tada bio najgorljiviji oponent te skupine općenito i kard. Danneelsa posebno.

Sada, međutim, Papa nije na Sinodu osobno pozvao Meisnera, starog prijatelja J. Ratzingera, nego isto tako umirovljenog Danneelsa koji je pola godine stariji od bivšega kölnskog nadbiskupa. To je činjenica."

Izvor: CNA, et nunc

Nema komentara:

Objavi komentar