srijeda, listopada 14, 2015

Kamen po kamen

Nakon Piova bratstva, msgr. Schneideru, ORC pripala je po nalogu Svete Stolice također zadaća redovite kanonske vizitacije Bratstva sv. Vinka Fererskog.

Ova redovnička zajednica dominikanske duhovnosti se osim uobičajenim apostolatom bavi i apostolatom ulice, imaju kampanje od vrata do vrata, organiziraju skupove o odnosu vjere i razuma, naravnom zakonu, zatim tomističke susrete. Posebnu pozornost pridaju apologetici u kojoj vide sredstvo ponovne evangelizacije. Ističu da nas naša vjera potiče na istraživanje dok za islam prior u intervjuu kaže da je fideistička religija u smislu da traži samo pokoravanje Kuranu bez postavljanja pitanja. Uključeni su i u rad jedne udruge kojoj je zadaća izići u susret bivšim muslimanima koji nakon obraćenja često ostaju sami. Braća nisu izolirana u svom sjedištu, nego osim raznih hodočašća odlaze i na neobična mjesta u kojima navješćuju evanđelje. Tako u Parizu u jednom kafiću u Latinskoj četvrti (Sorbona) imaju konferencije za studente pod nazivom Café caté. Od studenog 2015. do lipnja 2016. tema će svakog prvog utorka u mjesecu biti Kršćanstvo i islam.


Biskup Atanazije je na blagdan Kraljice Ružarija u njihovoj kapeli u okviru vizitacije služio pontifikalnu svetu misu. Rekao je da je ružarij jedno vrlo jednostavno, vrlo evanđeosko i vrlo moćno sredstvo koje nam je nebo dalo i koje nas povezuje s našom nebeskom Majkom. Svako Ave je duhovni cvijet kojim krunimo Blaženu Djevicu, snažnije se povezujemo s Njom i s nebom, odbacujemo neprijatelje, zloduhe, te diramo majčinsko Srce Marijino utječući se pod njen zagovor.

Bratstvo sv. Vinka Fererskog ima posebnu stranicu na kojoj se mogu pronaći vijesti o napretku njihova projekta proširenja crkve i samostana. Reportažu o tom pothvatu snimila je francuska televizija France 3. Izvještaj s njihova prošlogodišnjeg hodočašća u Sloveniju nalazi se kod Tome.

Prema/slika: Des Pierres qui prêchent

Nema komentara:

Objavi komentar