četvrtak, listopada 29, 2015

Restauracije

U listopadu prošle godine bila je objavljena vijest (1, 2) da su redokanonici Majke Božje iz Lagrassea dobili nagradu za restauraciju svoje opatije. 

Otkad su se 2004. preselili u Lagrasse, jedna od važnih zadaća im je bila obnova toga drevnog samostana koji je nastao u VIII. st. pod zaštitom Karla Velikog i proširivao se u kasnijim stoljećima. Vlasništvo nad opatijom koja je od 1923. spomenik kulture, podijeljeno je između Generalnog vijeća Departmana Aude i augustinskih samostanskih kanonika Majke Božje. Trud na obnovi zgrada iz XVIII. st. im se isplatio na način kojem se možda nisu nadali. Dobili su Veliki trofej za najljepšu restauraciju za 2014. godinu (3, 4, 5, 6). Zajedno su ga dodijelili zaklada Monuments Historiques, Le Figaro Magazine, Propriétés de France i La Demeure Historique. Radi se o najprestižnijoj nacionalnoj nagradi za restauraciju namijenjenu privatnim građevinama koje su otvorene javnosti, a uz nju su dobili i novčani iznos od 30 000 €.


Povodom dodjele nagrade, Le Figaro Magazine, osim što je u tiskanom izdanju opatiji posvetio više stranica, snimio je i video o životu redokanonika u drevnom samostanu. Obnova nije samo očuvala dragulj Languedoca, nego je također omogućila razvitak tradicijskog apostolata regularnih kanonika koji i dalje nastavljaju s obnovom opatije.

S njima je povezan samostan redokanonicâ Majke Božje koji se 2008. godine iz Biskupije Gap preselio u Azille, i to u bivši samostan klarisa koletinki koje su u njemu živjele od 1361. do 2008


Na čelu dvadesetak kanonica od 27. listopada 2012. je majka Faustina Marija od Djeteta Isusa. Ona je kao priorica naslijedila majku Mariju od Svetog Srca koja je preminula 1. listopada 2012. u 79. godini.

Od dolaska su sestre već poduzele neke radove uz pomoć donatora, a sada su krenule na daljnje nužne popravke, instalacije (voda, struja, grijanje), uređenje krovišta i pregradnju prostorija. 


Mlada se priorica stoga nedavno obratila dobročiniteljima za pomoć oko uređenja samostana kako bi mogle odgovoriti svom kanoničkom pozivu i radu s vjernicima u optimalnim uvjetima. Tiskale su i letak u kojem su navele sve planirano s ukupnom cijenom radova i poreznim olakšicama. Listić se u PDF-u može preuzeti na dolje navedenoj poveznici na stranici Riposte catholique, kao i gornji letak redokanonikâ.

Slike: Riposte catholique (redokanonici, redokanonice)

Nema komentara:

Objavi komentar