petak, listopada 30, 2015

Nova provincija

Nekoliko vijesti o napredovanju Ustanove Krista Kralja.

"Tradicijska Ustanova Krista Kralja i Velikog Svećenika u Griciglianu kod Firence krajem ljeta je održala godišnji generalni kapitul. U Griciglianu se također nalazi matična kuća i međunarodno svećeničko sjemenište Sv. Filipa Nerija ove zajednice svećenika koji žive na način svjetovnih kanonika. Na generalnom se kapitulu okupilo 89 kanonika (svećenika i đakona) koji djeluju u 11 država. Težište Ustanove koja je osnovana 1990. je u Francuskoj gdje svjetovni kanonici djeluju u dušobrižništvu u dvadeset i tri biskupije. 


- Italija uspostavljena kao treća provincija Ustanove

Osim 89 kanonika s pravom glasa okupljenih na kapitulu, Ustanova broji i oko 80 sjemeništaraca, zatim svećenika povezanih s Ustanovom bez prava glasa, ogranak klerikalnih oblata, žensku granu klanjateljica Kraljevskog Srca Isusova i laičku Zajednicu Presvetog Srca.

Generalni je kapitul uspostavio novu, talijansku, provinciju i kanonika J. Luzuya postavio za prvoga provincijala. U Italiji su zahvaljujući motupropriju 'Summorum Pontificum' svećenici Ustanove djelatni u šest dijeceza. Italija je nakon Francuske i SAD-a, treća samostalna provincija. Sva ostala dušobrižnička područja, među njima i ona njemačkoga jezičnog prostora s jednom kanoničkom podružnicom u Bavarskoj i samostanom sestara u Engelportu u Falačkom Porajnju, podliježu izravno matičnoj kući.

Generalnog vikara Ustanove, njemačkoga kanonika msgr. R. Schmitza, koji je do sada bio američki provincijal, generalni kapitul je postavio za provincijala u Francuskoj. Novi američki provincijal postao je M. Talarico. Američku je provinciju na blagdan Gospe od Ružarija pogodio požar. Čikaška crkva Krista Kralja u kojoj Ustanova djeluje postala je plijenom plamena.

U rujnu je u međunarodnom svećeničkom sjemeništu Sv. Filipa Nerija započela nova studijska godina. Ove su godine zabilježili 18 novih ulazaka u sjemenište [Piovu bratstvu su također ove godine pristupila 53 mladića, a Petrovu bratstvu njih 38].

- Generalni kapitul jača karizmu Ustanove

Njemačka internetska stranica Ustanove Krista Kralja piše nakon generalnog kapitula 2015.:

'Ovi su dani uvijek posebna radost i nutarnje ohrabrenje za naše svećenike koji pristižu iz cijeloga svijeta i koji su kao članovi jedne duhovne obitelji na neki način stigli doma. Osim službenoga dnevnog programa, važan je aspekt i bratsko druženje i duhovna razmjena. Program se sastojao prvenstveno od liturgije- jedan je dan pontifikalnu sv. misu služio Preuzvišeni msgr. G. Sciacca, kurijalni biskup- zatim od zajedničke molitve oficija i predavanjâ za produbljenje duhovnosti Ustanove. Zadnjeg dana kapitula su se svećenici u procesiji zaputili u kuću sestara klanjateljica Kraljevskog Srca Isusova, da tamo obnove posvetu Presvetom Srcu i počaste relikviju sv. Franje Saleškog.

Obogaćeni milošću, svećenici su se vratili natrag k svom apostolatu ili ih je generalni prior poslao na nove zadaće, dok novi svećenici nakon završetka Kapitula započinju svoju novu dužnost'- stoji na njemačkoj stranici Ustanove."

Izvor: Katholisches.info
Slika: Orbis Catholicus Secundus

1 komentar:

  1. Lipo im napriduje apostolat u Italiji: od 52 Italijana koja su ušla, izišlo ih je dosad 49.
    Duje

    OdgovoriIzbriši