subota, listopada 17, 2015

Misa svetog Martina

Prošla je godina dana od smrti prebendara dr. Vitkovića i otkad u Sv. Martinu nema klasične rimske mise. U spomen na prečasnog neka bude ova mala izložba slika s motivom glasovite čudesne mise svetog Martina o kojoj se može čitati ovdje: fr, en, nj.

Prva slika je s vratašaca svetohraništa kölnske katedrale, a nalazi se i na naslovnici knjige msgr. K. Gambera, Reforma rimske liturgije. Njeni problemi i pozadina koju možete čitati na stranici Tradicionalnamisa.com.


Prije nego što će svetac jednoga blagdana prikazati svetu misnu žrtvu, na crkvenim je vratima susreo prosjaka koji se smrzavao na zimi i prosio od biskupa odjeću.


Martin je rekao svom arhiđakonu da odjene potrebitoga. Kako ovaj to nije odmah učinio, Martin mu je u sakristiji dao svoju haljinu i pustio ga da ide svojim putem. 


Kad je došlo vrijeme mise, arhiđakon je na to upozorio biskupa, no ovaj nije htio početi prije nego siromah dobije odijelo.


Arhiđakon nije shvatio da je svetac mislio na sebe, zato je otišao i kupio jeftinu paenulu koja je dobila ime od paene nulla tj. ne košta skoro ništa.


Biskup je obukao paenulu, no dosezala mu je samo do lakata i do koljena. Nitko to nije primijetio zbog gornjeg ruha.


Tek kad je biskup podigao Presveto Tijelo, otkrile su se gole ruke. No u tom se trenutku iznad njegove glave ukazala užarena kugla, a anđeli su mu pokrili ruke prekrivši ih zlatom i dragim kamenjem. To su vidjeli jedna djevica, jedan svećenik i trojica koludara.


Kad je sveti biskup Martin jedanput vidio ostriženu ovčicu, rekao je: "Ova je ispunila evanđeosku zapovijed:


imala je dvije haljine i dala je jednu onomu koji nije imao ni jedne".

Slike: 1., 5., 6., 7. 8. CATHOLICVS, CC-BY-SA-2.5, 2. WIKIMEDIA COMMONS, 3. R. Hammann, WIKIMEDIA COMMONS, CC-BY-SA-3.0, 4. Et clamor meus ad te veniat

Nema komentara:

Objavi komentar