ponedjeljak, srpnja 29, 2013

Zabrana (II)

U prethodnom upisu stoji da je do dekreta kojim se praktički zabranjuje klasična rimska misa franjevcima Bezgrješne- zajednici vjernoj Učiteljstvu i bez problema s podmlatkom- došlo zbog žalbe dijela fratara. No koliko je zapravo brojna ta skupina za koju se zauzeo prefekt Kongregacije za redovnike otkriva sljedeći post. Sjetit ćete se da je to onaj isti koji je prije nekoliko mjeseci podilazio pobunjenim američkim redovnicama:


"Šestorica članova od 800 redovnika i redovnica franjevaca Bezgrješne uložila su žalbu Kongregaciji za ustanove posvećenog života. Beznačajna manjina. Protestirali su protiv odluke svojih poglavara da se unutar reda služe samo izvanrednim oblikom rimskog obreda, a da u dušobrižnižništvu, za vjernike, budu biritualni. U međuvremenu, dio od te šestorice disidenata više ne pripada redu jer su isključeni zbog neposluha i nediscipline. Nešto govori da se u Kongregaciji za redovnike samo tražio izgovor da se protiv uzornoga reda mognu poduzeti mjere. Ovakav radikalni zahvat pokazuje zastrašujući nedostatak liturgijskoga osjećaja. Jedino se takvim nedostatkom može objasniti grubi način takvoga razmjera, kojim je četirima odvjetcima franjevaca Bezgrješne s više od 100 samostana i podružnica oduzeto srce njihova redovničkog života, kao da se drevni obred proizvoljno može nadomjestiti novim. Smjenjivanje utemeljitelja i uvođenje komesara za cilj ima spriječiti bilo kakvu samostalnu reakciju ovog reda."

Izvor: katholisches.info
Slika: Orbis Catholicus Secundus

Broj komentara: 5:

  1. Lijepo dođe do izražaja birokratski mentalitet kad se ljude na čelo kongregacija postavlja "po republičkom ključu" čega se sjećamo iz SFRJ (analogija sa stranačkim ključem u koalicijskim vladama je primjenjiva, ali ne toliko dobra). Brazilac, kardinal Hummes (Kongregacija za kler), umirovljen je zbog dobi i morao se naći novi prefekt kongregacije iz nacije koja si (makar još koju godinu) tepa da je najmnogoljudnija katolička. I tako je među Brazilcima izabran upravo J. Braz de Aviz.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mora da je ovdje u pitanju nešto više od žalbe ovih 6 fratara. Ovo je preradikalna kazna. Tu sigurno mora biti još nešta.
    A bez ikakve sumnje Joao Braz De Aviz je najgori izbor za neki dikasterij koji je Benedikt XVI ikada napravio. Od samog početka je javno kritizirajući svog prethodnika (kardinala Rodea) pokazao svoje pravo lice, također i nedavno kada se zaletio u iskazivanju podrške onim američkim babetinama.

    Vladika


    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimljivo da je osnivač Franjevaca od Imakulate i danas smjenjeni poglavar zajednice, Stefano Mannelli rođen u Hrvatskoj, odnosno Rijeci.

    OdgovoriIzbriši
  4. Postovani quovadiscroatia....poglavar zajednice Stefano Mannelli rodjen je u Italiji!!!! Tada grad Rijeka...je bio pod Italijom a ne u Hrvatskoj!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam napisao da je Mannelli rođen u državi Hrvatskoj nego u Hrvatskoj kao zemljopisnom pojmu, komadiću ove zemlje koja je nastanjena Hrvatima. Isto bi tako konstatirao za bilo koju osobu rođenu na ovim prosorima prije 1991-e.

      Izbriši