srijeda, srpnja 24, 2013

U Riju

Započeo je Svjetski dan mladeži u Brazilu, zemlji u kojoj se nalazi jedina personalna apostolska administratura namijenjena skrbi za vjernike privržene klasičnom rimskom obredu. Na čelu joj je msgr. Rifan koji se na općoj audijenciji prošlog svibnja susreo s papom Franjom.


Monsinjor je o tom napisao: "Predstavio sam se i objasnio da sam biskup apostolske administrature koja čuva misu u izvanrednom obliku. Odgovorio mi je: 'Znam jer sam razgovarao o tom s kard. Castrillónom'." 

Personalna apostolska administratura Sv. Ivana Marije Vianneya jedina je teritorijalna jurisdikcija za tradicionalni obred. Ustanovio ju je 2002. bl. Ivan Pavao II., a početci su joj u djelovanju camposkog biskupa A. de Castra Mayera koji u svojoj dijecezi nije proveo poslijekoncilsku liturgijsku reformu. Uz msgr. Lefebvrea sudjelovao je 1988. na posveti četvorice svećenika Piova bratstva za biskupe. I nakon što više nije bio ordinarij, nastavio se skrbiti za tradicijske vjernike preko svećeničke Unije sv. I. M. Vianneya koju je utemeljio, a biskupi Piova bratstva 1991. posvetili su njegova nasljednika na čelu te kleričke zajednice, L. Rangela, za biskupa.

Krajem 2000. počeli su razgovori sa Svetom Stolicom oko njihove regularizacije. Sljedeće godine msgr. Rangelu je ukinuto izopćenje i imenovan je naslovnim biskupom Zarne te određen za prvog apostolskog administratora (1, 2). Zbog teške bolesti dobio je 2002. koadjutora, F. A. Rifana, kojeg su za biskupa posvetili kard. Castrillón i msgr. Rangel prema starom Rimskom pontifikalu. Naslovni je biskup Cedamuse. Nakon smrti prethodnika, 16. prosinca 2002., preuzeo je upravljanje Personalnom administraturom.

Jurisdikcija prema podatcima iz 2012. ima 30 733 katolika, više od 100 crkava i kapela, 12 župa koje pripadaju Administraturi i još toliko izvan nje, 1 kvazižupu, 4 rektorske crkve, 40 svećenika, 32 sjemeništarca, 2 ubožnice, 2 sirotišta, 15 škola. Glavna crkva je posvećena Bezgrješnom Srcu Gospe Fatimske od Ružarija. Svećeničke kandidate formiraju u vlastitom sjemeništu koje je bilo predviđeno već dekretom Animarum Bonum o uspostavi Administrature iz 2002. godine; nosi ime Bezgrješnog Začeća. Donja fotografija je iz 2011. godine, a nastala je u sjemenišnoj kapeli u izgradnji. Jedino je to tradicijsko sjemenište na području Latinske Amerike s regulariziranim statusom. Velik je naglasak na marijanskoj pobožnosti pa svi kandidati obavljaju posvetu Presvetoj Djevici po primjeru sv. Ljudevita Montfortskog. Osim što su s Administraturom povezani vlastiti svećenici i vjernici, u njenom je okrilju više redovničkih kongregacija. Redovnica koje pripadaju administraturi ima stotinu. Dvije takve ženske zajednice već su ovdje predstavljene (3, 4).

Sada se vratimo Svjetskom danu mladih na kojem će se kao i prije okupiti također mladež vjerna tradicionalnoj misi i duhovnosti. Apostolska administratura se pobrinula pripremiti program za njih i za sve koji žele upoznati Tradiciju. Raspored uključuje svakodnevnu klasičnu sv. misu i kateheze u bivšoj veličanstvenoj prvostolnici Rija de Janeira, posvećenoj Gospi Karmelskoj koja je služila i kao dvorska crkva portugalskih kraljeva i brazilskih careva. Udruga Juventutem Niteroi- grada koji s Rijem povezuje most- napravila je stranicu na kojoj su navedene sve predstojeće aktivnosti.  

- utorak, 23. srpnja
15.00 tiha misa

- srijeda, 24. srpnja
 9.30 kateheza msgr. Rifana
10.00 tiha misa
18.00 svečana pontifikalna misa msgr. Rifana

-četvrtak, 25. srpnja
 9.30 kateheza msgr. Rifana
10.00 misa
15.00 tiha misa

-petak, 26. srpnja
 9.30 kateheza msgr. Rifana
10.00 misa
15.00 tiha misa

Slike: RORATE CÆLI, Pro Misa Tradicional en Ciudad Real, WIKIMEDIA COMMONS

Nema komentara:

Objavi komentar