ponedjeljak, srpnja 01, 2013

Vjernost nasljeđu

Od prošle godine Sestre Predragocjene Krvi iz Schellenberga (1, 2) imaju vlastitu internetsku stranicu na kojoj opširno iznose povijest svoga nastanka, karizmu, životopis (su)utemeljiteljâ, duhovnost i druge podatke s mnoštvom fotografija.


Na poseban način ističu zahvalnost papi Benediktu XVI. čija su nastojanja za hermeneutikom kontinuiteta i na osobit način motuproprij Summorum Pontificum, pridonijeli tomu da sestre s produbljenim razumijevanjem vlastitoga nasljeđa traže plodonosne misionarske susrete sa suvremenim ljudima koji su često zaboravili vlastite kršćanske korijene.

U članku od prošle godine o ovoj se zajednici govori kao o kontemplativnoj. Sestre će, međutim, na pitanje- "jesu li (...) kontemplativni red?"- odgovoriti: "Ne, potrebno je razlikovati; zajednica nije zato 'kontemplativna' što se velika vrijednost polaže na klanjanje. Ono je samorazumljivo središte i izvorišni temelj redovničkog života. Klasični kontemplativni redovi su prije svega oni koji njeguju korsku molitvu- zovu se i monaškim redovima. Nasuprot njima postoje naglašeno aktivne zajednice koje su osnovane ciljano za određeno apostolsko djelo (škole, bolnička njega...). Između njih nalaze se brojna utemeljenja, posebno u XIX. st., u kojima su ravnomjerno zastupljeni kontemplacija i aktivni apostolat. Tako je i kod nas gdje izvorno nije bilo korske molitve, a i danas samo djelomično, dok između vječnog klanjanja i aktivnih misionarskih inicijativa nema suprotstavljanja."

O svojoj vezi s klasičnom misom kažu da su "krajem 1970.-ih godina, kad je proklamirana teologija 'antropocentričnog preokreta'" odlučile prihvatiti tradicionalnu sv. misu jer se misa u tom obliku jasnije vidi kao "teocentrična žrtva Krista i Crkve". To je ista liturgija koja ih povezuje s njihovim utemeljiteljima.

Jedan dan u samostanu izgleda ovako:

4.50 ustajanje
5.15 jutarnja molitva, laude
6.00 sveta misa, zahvala
doručak
8.00 rad
11.00 podnevna molitva
11.15 ručak
12.15 rekreacija
13.15 odmor
14.00 rad
17.00 večernja, razmatranje
17.40 večera
18.50 krunica, večernja molitva
20.00 kompletorij
20.30 noćni mir
između 20.00 i 5.00 noćno klanjanje

Izvor i slika (screenshot): frauenkloster.li

1 komentar:

  1. Kako prekrasno, upravo sam oduševljena ovom objavom. Toliko sličnosti sa Redom Kćeri srca Isusova nisam još našla nigdje. Krasni su tradicionalni redovi, ali ovo je toliko slično da kad čitam ostajem sva ushićena. Bog Vas stoput blagoslovio za ovu objavu! Od srca Vam hvala!
    Marija

    OdgovoriIzbriši