utorak, srpnja 23, 2013

Nesvakidašnje

Gradonačelnik Montecassiana u talijanskim Markama odlučio je prije svršetka svoga drugog mandata pokloniti svojim sugrađanima jedinstven dar, klasičnu svetu misu u Zbornoj crkvi Svete Marije od Uznesenja- "onako kako je se sjećam kad sam kao mali ministrirao na misi". To nije sve. O svom je trošku dao ponovo izgraditi oltar na mjestu staroga, srušenog '70.-ih godina u obnoviteljskom žaru.


Vjernici su tom prigodom dobili i knjižicu s bulom Quo Primum svetog pape Pija V., u brošuri se iznose važniji podatci o gregorijanskom pjevanju i donose neke pjesme. Na staru misu vjernike je pozvao župnik, a služio ju je nedavno zaređeni svećenik. Sve se odvijalo za vrijeme mjesnog festivala što je također pridonijelo posebnom doživljaju. Jedan od ministranata je ovako opisao svoj doživljaj:

"Četvrtak navečer, 18. srpnja, blagdan sv. Kamila de Lellisa, Kolegijalna crkva Sv. Marije u Montecassianu opet je zasjala u svoj snazi i ljepoti.

Nakon obnoviteljskih radova koji su vratili crkvi predivan izgled, ponovo je nakon pedeset godina u sjaju festivala i svečanosti celebrirana latinska misa prema drevnom rimskom obredu. Gregorijanski koral i renesansna sveta polifonija sa zborom NuovArmonia iz Porto S. Giorgia (ravnao je A. Buffone- naslovni kapelnik katedrale u Fermu; za orguljama G. Callida iz 1775. op. 105, bio je trinaestogodišnji R. Ricci) ispunila je sve tri lađe, preplavivši sakralnošću narod Montecassiana koji je napunio crkvu do ulaznih vrata.


Ljepota obreda, kontemplativni stil, važnost liturgijskih gesta, višekratna i poduža klečanja za posvete i pričesti, sve je to sigurno u srcima i mislima svih, starih i djece, mladih i odraslih, proizvelo velike milosti koje će donijeti obilje plodova za spasenje duša, prave i bitne zadaće naše katoličke vjere na koju je svoju propovijed usredotočio celebrant, novi svećenik don Riccardo, naglašavajući i važnost autentičnog milosrđa.

Mnogi su muškarci i žene bili u prelijepoj srednjovjekovnoj odjeći jer se tih dana odvijao Palio u Montecassianu. Na svršetku mise gradonačelnik prof. M. Capparucci je u kratkom i važnom obraćanju izjavio da temelj svake dobre vlasti, svake lijepe stvari koja se može ostvariti u građanskom životu zajednice, kao što je svečanost Palio dei Terzieri, može proizaći samo iz vjere, u dubokoj i savršenoj harmoniji između vjerskog i političkog područja koje prigiba koljena pred Bogom kojega priznaje kao Stvoritelja i Oca, i pred Kristom kao Gospodinom i Otkupiteljem.

Gradonačelnik je potom rekao da je sudjelovanje na svetoj misi čin vjere cjelokupnog naroda, u kojem se trebaju prenijeti visoke vrijednosti katoličke vizije svijeta koje su s naraštaja na naraštaj stigle do nas i koje sačinjavaju Tradiciju, koja je živa i djelatna, te nužna za sadašnjost i za budućnost.

Zborna crkva Svete Marije od Uznesenja simbol je izvrsnosti te Tradicije za zajednicu Montecassiana, gdje su se okupljali toliki naraštaji tijekom stoljeća, i danas se okupljaju, da se klanjaju jednom i pravom Gospodinu, da plaču i da se vesele, da traže zagovor Preslavne Djevice Marije na veću slavu Božju i da održi dobru upravu u Montecassianu glede spasenja duša."

Izvor i slike: messainlatino.it

Nema komentara:

Objavi komentar