četvrtak, srpnja 18, 2013

1000

pravovjeran upravitelj svoga svetačkog života. Ljubazan, društven, veseo, obrazovan u svim znanostima (izvor)

Tako je o blaženom Hermanu iz Reichenaua, koji se rodio na današnji dan prije ravno tisuću godina, pisao njegov opat. Ovaj slavni benediktinac je usprkos svojim tjelesnim hendikepima postao poznati i svestrani učenjak i pjesnik svoga vremena. Najpoznatiji nam je po himnu Salve Regina (lat., hrv.) koji stoljećima odjekuje u Katoličkoj Crkvi. 


Na svijet je došao 18. srpnja 1013. kao jedno od četrnaestero djece grofa Wolfrata II. od Altshausena i njegove supruge Hiltrude. Sa sedam su ga godina predali na odgoj opatiji Reichenau (1, 2) koja je pod vodstvom opata Berna doživljavala procvat. Tu je završio školu, postao monah i 1043. zaređen za svećenika.

Bavio se glazbom, aritmetikom, geometrijom, astronomijom, pisanjem himana, a također je auktor djela Chronicon Augiense kojim je postao prvim srednjovjekovnim piscem jedne svjetske kronike. Od njegovih svetačkih životopisa sastavljenih djelomice u rimi, sačuvan je ostao jedino onaj o mučenici sv. Afri Augsburškoj (berlinska crkva posvećena ovoj svetici pripada Ustanovi sv. Filipa Nerija).

Blaženog Hermana su subraća nosila samostanom u nosiljci jer je od djetinjstva bio uzet, a kako je uza sve i teško govorio pa su ga samo rijetki mogli razumjeti, komunicirao je pišući na pločici. Pretkraj života je i oslijepio. Umro je 24. rujna 1054., a blaženim ga je 1863. proglasio bl. Pio IX. Relikvije mu se mogu pohoditi u Altshausenu.

Članak o njemu možete pročitati na katolici.org, tako da bih samo još uputio na bogatu internetsku stranicu Hermanove udruge gdje se nalazi program proslave ove tisućljetnice, opširno se iznose njegovi prinosi raznim područjima znanja, a dodana je i devetnica blaženiku. Udruga je osnovana 2005. s ciljem jačanja štovanja bl. Hermana kao zaštitnika Altshausena i zagovornika hromih i bolesnih, potpore istraživanju njegova djela, organizacije muzeja, širenja njegovih spisa, njegovanja njegovih molitava, a osobito himna Zdravo Kraljice.

Slika: WIKIMEDIA COMMONS

Nema komentara:

Objavi komentar