nedjelja, ožujka 10, 2013

Još malo

U Sikstini su instalirane dvije peći, na krov je postavljen dimnjak, a dogovoren je i točan dnevni raspored konklava. Sve je spremno da na blagdan sv. Grgura Velikog, odnosno na obljetnicu krunidbe časnog sluge Božjeg pape Pija XII. započne izbor novog Vrhovnog Svećenika Katoličke crkve. Sveta misa Pro eligendo Romano Pontifice služit će se u Bazilici Sv. Petra u 10 h, a prvo glasovanje bit će istoga dana poslije podne. 

Najprije ćemo se vratiti nekoliko stoljeća unatrag, na veliki primjer koji je ostavio sv. Karlo Boromejski kad je bio kardinal izbornik nakon smrti pape Pija IV., nekoć dubrovačkog nadbiskupa, a zatim prenosim nekoliko izjava odnosno razmišljanja nekih kardinala, od kojih zadnji više nije izbornik, o predstojećoj odluci.


"U konklavama je Borromeo imao najsnažniji utjecaj. Prvenstveno zbog njega, i zbog ugleda kardinala Farnesea, bio je Michele Ghislieri iz Alessandrije izabran za poglavara Crkve jer ga je prema svom najboljem uvjerenju, među svima koji su se mogli izabrati, držao za najmudrijega i najpobožnijega. Novi se papa nazvao Pio V.

Ghislieri je bio kod ujaka Karla Boromejskoga, prethodnoga pape Pija IV., pao u nemilost i za vrijeme cijeloga njegova pontifikata bio udaljen s dvora. Da je Borromeo djelovao prema načelima ljudske politike ili prema zemaljskoj mudrosti, upravo bi ga zbog toga morao istisnuti; da ga kao papina nećaka ne zadesi slična sudbina. Karlo Boromejski se, međutim, bio izdigao iznad svih primisli.

Nakon usrdne molitve i zrela promišljanja svih okolnosti, vjerovao je da u prezrenom Ghislieriju nalazi najboljega i najdostojnijega natpastira. Dakle, težio je upravu Crkve prenijeti nijednom drugom, nego najdostojnijem."
(Der Katholik und die Welt)

***

M. kard. Ouellet, PSS:

"Ne bi bilo iznenađujuće kad sljedeći papa ne bi došao iz Europe, nego iz Azije, Afrike ili Amerike [...]". (kath.net)

P. J. kard. Cordes:

Na pitanje: "Radujete li se konkavama i izboru pape?", odgovara: "Ne. Nadam se da će to biti kratke konklave i da će vrlo skoro početi. Usporedio bih to s posjetom zubaru. Svatko želi da to brzo prođe." Na pitanje kakav bi papa bio dobar za Nijemce kaže: "Kad bi se koji kandidat sam gurao, kod mene sigurno ne bi prošao. Također, papa nije tu samo za Njemačku. Papa je dobar ako budi utjehu i nadu, jer svima naviješta spasenje Božje- posebice obespravljenima i potlačenima." (bild.de)

G. kard. Pell:

"Mislim da kompetentni talijanski kandidati imaju laganu prednost u konklavama." No, ne isključuje ni "inozemnog papu i ne bi bilo iznenađujuće kad bi u sljedećih 50 do 100 godina bilo izabrano više južnoameričkih papa." Važna mu je i dob: "Nije mi vjerojatno da ću birati nekoga tko ima 77 godina ili je stariji." (kath.net)

J. kard. Meisner:

"novi bi papa morao biti čovjek približno iste naobrazbe kao J. Ratzinger, s velikim ljudskim iskustvom i, prije svega, krepka zdravlja. Rekao bih ne stariji od 70 godina. Ivan Pavao II. mi je jednom u četiri oka rekao: 'Teološki profil moga pontifikata zahvaljujem J. Ratzingeru'. Njih su se dvojica divno nadopunjavala. Utoliko jedna mješavina Wojtyłe i Ratzingera ne bi bila loša." (fr-online.de)

J. kard. Herranz Casado iz Opusa Dei, liječnik i psihijatar, u intervjuu iz veljače:

"-Koje bi kvalitete trebao imati čovjek koji kao papa dolazi za kormilo?

Prije svega dvije stvari. U prvom redu da je čovjek koji ljubi Krista, koji poznaje i ljubi utemeljitelja Crkve.

- Ali tu karakteristiku imaju svi kardinali.

Naravno, ali ne na isti način. Svi kardinali mogu govoriti, no vrijedi vidjeti koji najbolje govori. Različiti su stupnjevi svetosti u ljudima. Nije nebitno ima li tko zvanje za koludra, kao Celestin V., ili je neki drugi u istoj mjeri prijatelj Kristov, ali je svjestan onoga što se zbiva u svijetu i koja ideologijska i kulturalna strujanja zapljuskuju svijet.

- A druga kvaliteta?

Da je u stanju objasniti drugima svoju ljubav prema Bogu.

- Dakle, da je dobar komunikator?

Točno. Takav koji pronosi dalje novu evangelizaciju i zna svijet upoznati s Kristom.

- Je li bitna dob?

Da, to su sekundarne stvari, ali od velike važnosti. Dob, zdravlje, znanje jezikâ, sposobnost za putovanja i možda također narodnost." (katholisches.info)

Slika: WIKIMEDIA COMMONS

2 komentara:

  1. Zanimljiva mišljenja. No, kao i uvijek, dragi Bog do posljednjeg trenutka skriva ime novog pape. Može biti i ovaj i onaj, ali i neki treći i peti!
    Molimo se da bude velik i svet papa. Papa reformator! Jer voda nam je s novom Misom i koncilskim nejasnoćama došla do grla!
    Fidelis

    OdgovoriIzbriši
  2. dragi moj Fidelis....jos cemo gutati vodu sa Novom Misom....a nije ni receno da ce bit i gore! Inace kako ti kazes samo dragi Bog moze sve obrnuti na slavu i cast Svete Rimske Crkve....ali kao vjernik...sam i realista....puno njih je zadojeno i oboljelo sa tim koncilskim nejasnocama!!!!

    OdgovoriIzbriši