četvrtak, ožujka 14, 2013

Razlike

"[...]

Svaki je od nas, Svetosti, ovca koju Krist stavlja u Vaše ruke da nas nosite na svojim ramenima kao Dobar Pastir.
Branite snažno i hrabro stado Božje od prijetnje vukova!
Branite, Sveti Oče, stado Gospodinovo kao što je Franjo siromašak branio grad Gubbio od vuka koji je sijao paniku i strah!
Branite Sveti Oče, oružjem vjere, s radošću i nadom i balzamom milosrđa!
Branite nas jer ste vidljiva stijena na kojoj će se razbiti zlo sa svim svojim sljedbenicima!

Vi ste vidljiva stijena na kojoj će se razbiti svi planovi i smicalice ljudi izopačena srca koji se rote protiv svoje braće!
Branite nas i blagoslovite nas, blaženi oče Franjo, milošću i pomoću našega Gospodina, njegove presvete Majke i proslavljene Crkve!
Branite nas i blagoslovite nas, slatki Kriste na zemlji!
Neka Vas Gospodin ispuni mirom, milošću i blagoslovom.
[...]" (SANTA MARIA REINA)

Dio je to posta s bloga Bratstva Krista Svećenika i Marije Kraljice povodom izbora Franje, Vrhovnog Svećenika Katoličke crkve čije prve korake pontifikata upravo pratimo. Jutros je pohodio slavni lik Gospe koja se časti kao Spas Puka Rimskoga i usput zastao u molitvi na grobu sv. Pija V. U Sikstinskoj kapeli je maloprije odslužio svetu misu. Već možemo vidjeti jasnu ogradu od liturgijskog učenja i prakse prvosvećenika u miru Benedikta XVI.; ponovo je jedan oltar suprotstavljen drugom. Čak ima razlike u uređenju dovučenog oltara u odnosu na ono što smo do sada gledali kao uzor.

Povodom početka pontifikata pape Franje oglasile su se i druge tradicijske zajednice. Ipak, prvo je to učinilo Piovo bratstvo. Papa je u nastupnom obraćanju jučer spomenuo "put bratstva, pun ljubavi i povjerenja među nama". Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se na tom putu naći mjesta i za nastavak unutarnjeg pomirenja ili je taj vlak za sada prošao. 

"Svećeničko bratstvo sv. Pija X. povodom izbora pape Franje moli Boga da novom natpastiru obilno udijeli potrebne milosti za izvršavanje njegove teške službe.

Neka novi papa potpomognut božanskom Providnošću mogne 'ojačati svoju braću u vjeri'[1], auktoritetom koji je sv. Pio X. navijestio na početku svoga pontifikata: 'U ljudskom društvu Mi ne želimo biti, a s pomoću Božjom nikada nećemo biti, ništa drugo doli sluga Boga koji Nas je obdario svojim auktoritetom. Njegovi interesi su naši interesi; naša nepokolebljiva odluka je da mu posvetimo naše snage i naš život.'[2]

Sveti Franjo Asiški, čije je ime novi prvosvećenik odabrao, čuo je kako mu raspeti Otkupitelj govori: 'Franjo, popravi moju Crkvu!'[3]

U tom duhu biskupi, svećenici, redovnici i redovnice Svećeničkog bratstva sv. Pija X. uvjeravaju Svetog Oca u svoju djetinju želju da se 'obnovi sve u Kristu, tako da Krist bude sve i u svemu', prema svojim mogućnostima i za ljubav svete Katoličke crkve.

Generalna kuća Piova bratstva, Menzingen, Švicarska, 13. ožujka 2013.

[1] Lk 22,32
[2] Sv. Pio X., Enciklika 'E supremi apostolatus' (4. X. 1903)
[3] Ef 1,10 i Kol 3,11"

Izvor: pius.info
Slika: RORATE CÆLI

1 komentar: