četvrtak, srpnja 02, 2009

Norcia (I)

Uskoro će se navršiti dvije godine motuproprija Summorum Pontificum. Papa želi da izvanredni oblik rimskoga obreda postane svima dostupan. Postoje redovničke zajednice i družbe apostolskog života koje se služe isključivo drevnim oblikom, neke koriste i jedan i drugi, kao kanonici sv. Ivana Kentijskog. Franjevci Bezgrješne dali su prednost starijem obliku premda koriste i novi.

U međuvremenu, nastale su i personalne župe za slavlja prema starijem obliku rimskoga obreda. Postoje čak i u Africi, dok kod nas koji imamo tako bogatu latinsku baštinu, vlada neka čudna samoizolacija; pa da konačno poslušamo Svetog Oca, potpišite PETICIJU koja traje još do 7. srpnja 2009., kojom se traži, barem nedjeljama i blagdanima, jedno misno slavlje u starijem obliku.

Danas su mnogi blogovi objavili vijest o benediktincima iz Nursije, rodnoga grada sv. Benedikta, koji će odsada u skladu s navedenim motuproprijem slaviti euharistiju «in utroque usu»- u oba oblika rimskoga obreda. Od sredine srpnja će svakoga dana na svoj website staviti snimku pjevane konventualne mise u izvanrednom obliku. Evo prijevoda pisma kardinala Castrillóna Hoyosa koje su dobili još u travnju:


"21. travnja 2009.

Velečasni oče priore

Njegova Svetost, papa Benedikt XVI., od početka svoga pontifikata izrazio je želju da potiče jedinstvo Crkve. U prošlosti, kao i danas, pažljivo slavlje svetih otajstava je najučinkovitije sredstvo za postizanje toga cilja.

Iz toga razloga, vjerno nakanama motuproprija Summorum Pontificum, ovo Papinsko povjerenstvo, odgovarajući na Vaš upit, povjerava Samostanu sv. Benedikta u Nursiji poseban apostolat slavljenja euharistije «in utroque usu», dakle, u oba, redovitom i izvanrednom obliku rimskoga obreda, u suradnji sa Svetom Stolicom i zajedništvu s mjesnim biskupom.

Uvjeren sam da će Vaša benediktinska zajednica uvijek podupirati pastoralnu aktivnost Vrhovnoga Svećenika vjernom molitvom.

S najboljim uskrsnim željama
Dario kardinal Castrillón Hoyos
Predsjednik Papinskoga povjerenstva Ecclesia Dei"

Izvor: osbnorcia.org

Nema komentara:

Objavi komentar