četvrtak, srpnja 16, 2009

Decor Carmeli

Na blagdan Gospe Karmelske, nekoliko riječi o novoj monaškoj zajednici koja Blaženu Djevicu Mariju štuje pod tim naslovom.

Karmelićanin i pustinjak u Minnesoti, o. Danijel Marija od Isusa Raspetoga, uočio je da mladi teško ustrajavaju u eremitskom načinu života i da im je potrebna potpora drugih. Zato je odlučio ustanoviti samostan u kojem bi u svoj strogosti opsluživali pravilo reda, a kada pojedini monah dostigne duhovnu zrelost, mogao bi se odlučiti na pustinjački život.
Preselio se u Wyoming, na poziv tamošnjega biskupa, i s jednim bratom započeo novu zajednicu. Samostan je formalno utemeljen na blagdan sv. Terezije Velike, obnoviteljice Karmelskoga reda, 15. listopada 2003. To je početak Monaha Blažene Djevice Marije od Karmelske gore. Žive strogim, pokorničkim životom, ne jedu meso, a klauzuru napuštaju samo u velikoj potrebi. Zanimljivo je da se u misi služe karmelskim obredom koji se još naziva i obredom Sv. Groba. Njime su se koristili obuveni karmelićani sve do 1972.

Monasi ustaju oko 4 sata i od tada se izmjenjuju, molitva, šutnja, rad i rekreacija. Uzdržavaju se poljodjelstvom i prodajom kave. Zajednica koju su započela dva monaha, danas broji nešto više od deset, a do kraja godine pridružit će im se još osamnaest do dvadeset kandidata. Budući da im je sadašnji samostan postao premalen, žele izgraditi novi, s crkvom koja bi mogla primiti petstotinjak vjernika, kao i dio u kojem bi svi koji traže mir, mogli provesti neko vrijeme i tako iskusiti samostanski život. Na Gloria.tv možete pogledati intervju s utemeljiteljem ove monaške zajednice.

Sastavljeno prema: carmelitemonks.org, romancatholicvocations, catholicnewsagency.com
Slika: newliturgicalmovement.org

Nema komentara:

Objavi komentar