subota, srpnja 11, 2009

Budućnost je u tradiciji

Od svršetka Koncila govori se o krizi zvanja. U ovoj tablici možete pogledati njezine razmjere. U svim onim zemljama koje su više prihvatile "hermeneutiku diskontinuiteta", pad zvanja je veći. Francuska je takav primjer. U vrijeme nakon svršetka II. vatikanskog, francuskih sjemeništaraca bilo je 4536. Porast je zabilježen samo 80.-ih godina prošlog stoljeća, pod utjecajem pojave Ivana Pavla II., da bi nakon toga broj opet počeo padati. Danas, ih ima svega oko 740 (studeni 2008.); pad od preko 80%. Treba reći da su u tu brojku uračunati i strani studenti, na koje Crkva u Francuskoj ne može računati jer će se vratiti u svoje zemlje.

Međutim, veliki broj sjemeništaraca koji se stalno povećava, pogotovo nakon objave motuproprija Summorum Pontificum, imaju tradicionalističke družbe; 60 sjemeništaraca ima Svećeničko bratstvo sv. Petra, 50 Institut Krista Kralja, 20 Regularni kanonici Majke Božje, Institut Dobroga Pastira u samo dvije godine nakon osnutka već ima preko 35 sjemeništaraca- dakle ukupno 165, a pridodamo li 40 sjemeništaraca Piova bratstva koje još nije regularizirano, dolazimo do brojke od 205.

Dok je donedavno u jedva jedan posto francuskih župa bio zastupljen tradicionalni obred, već danas, svaki četvrti sjemeništarac se sprema za izvanredni oblik rimskog obreda.

Treba reći da je Summorum Pontificum izazvao interes i među onima koji studiraju za redoviti oblik, tako da mnogi ne kriju da će motuproprij provoditi u svojim budućim župama.

Razumljivo da je mnogima, nakon što su se desetljećima bavili raznim kreativnim liturgijama, novim počecima od nule, teško prihvatiti da im je trud bio uzaludan. Sada, kada je u pitanju i opstanak mnogih biskupija, ni francuski biskupi ne mogu više zanemarivati tu sve očitiju činjenicu; da je tradicija jamac budućnosti. Tako je kardinal Philippe Xavier Barbarin u Lyonskoj nadbiskupiji proglasio Godinu duhovnosti koja započinje najesen, usmjerenu prvenstveno prema mladima koji su odrasli u starom obredu, i upravo se među njima nada dobiti nove svećenike i za svoju nadbiskupiju.

Možemo zaključiti da nastaje "nova generacija svećenika slobodna od predrasuda", kako se nedavno izrazio kardinal Cañizares.

1 komentar:

  1. Brojevi im jasno govore, ali i kod nas vecina jos ne zele priznati istinu. Misle da smo mi po necemu bitno drugaciji od ostatka Europe.

    OdgovoriIzbriši