ponedjeljak, srpnja 13, 2009

Ecclesiae Unitatem- tumačenje

Prenosim interpretaciju crkvenog pravnika G. Weishaupta o zadaćama restrukturiranog Papinskog povjerenstva Ecclesia Dei:

«Motuproprijem Ecclesiae Unitatem, Ecclesia Dei ujedinjena je s Kongregacijom za nauk vjere, i više nije samostalno povjerenstvo izravno podložno Papi. Ali, to ne znači da Ecclesia Dei gubi svoje nadležnosti. I dalje će biti odgovorna za provođenje motuproprija Summorum Pontificum. Nikakvo ograničenje njezine nadležnosti ne proizlazi niti iz motuproprija Summorum Pontificum, niti iz Ecclesiae Unitatem. Naprotiv, Summorum Pontificum govori o proširenju nadležnosti Povjerenstva.

Samo glede dijaloga o nauku s Piovim bratstvom (u Ecclesiae Unitatem stoji pod br. 5: Quandoquidem questiones...ad doctrinam spectant...), Povjerenstvo će ubuduće uže surađivati s Kongregacijom za nauk vjere koja ima zadnju riječ. Taj prijenos nadležnosti jasno proizlazi iz broja 5 novog motuproprija Ecclesiae Unitatem: ut Commisionis Ecclesiae Dei structura denuo componatur, dum cum Congregatione pro Doctrina Fidei arte nectitur. Sve dok se taj dijalog odnosi na pitanja nauka, nadležnost je prenesena s Ecclesiae Dei na Kongregaciju za nauk vjere. Time zakonodavac, Sveti Otac, ukazuje da se dijalog s Piovim bratstvom ne bavi u prvom redu liturgijom, nego naukom. Sve ostale zadaće, koje se ne tiču toga dijaloga, i dalje su u rukama Povjerenstva, pri čemu se pitanja koja se izravno tiču liturgije mogu rješavati u suradnji s Kongregacijom za bogoštovlje i sakramentalnu stegu; na što upućuje imenovanje drugog tajnika te Kongregacije.»

Izvor: summorum-pontificum.de (11.07.2009.)

Nema komentara:

Objavi komentar