subota, veljače 21, 2015

Neuravnoteženo

Kao što je to običaj na početku korizme, Sveti Otac se 19. veljače 2015. susreo sa svećenicima svoje dijeceze. 

Dok Crkva još trpi i plaća zbog posljedica raspuštenosti u svojim odgojnim ustanovama- o čemu se detaljno može čitati u velikom članku oca Oka, a ne treba zaboraviti ni repove nekih sudionika Sinode o obitelji- papa Franjo istaknuo je sjemeništarce naklonjene Tradiciji kao negativan primjer i tradicijske krugove kao mjesto gdje se često [sic] nalaze problematični slučajevi. 

Da sve bude zanimljivije, dan prije mu je homoskupina koju je predvodila redovnica sankcionirana u vrijeme prošlih dvaju papa- nakon što su  dobili mjesta skroz naprijed- otpjevala himnu nove, inkluzivne crkve (1, 2).

Nije prvi put da je Papa diskvalificirao svećenike i vjernike privržene Tradiciji, no ovaj je put pokosio čak i ideju reforme reforme svoga, još uvijek živoga, prethodnika. Sljedeći papa kojem padne na pamet umirovljenje, sigurno će dvaput o tomu razmisliti.

"[...]

Papa Franjo je motuproprij 'Summorum Pontificum' i tradicionalni obred označio kao gestu koju je htio učiniti njegov predšasnik, 'čovjek jedinstva', kako bi pružio ruku 'lefebvristima i tradicionalistima', odnosno onim osobama čija je želja celebrirati misu prema starom obredu. Ta vrsta tzv. 'tridentske' mise- tako Papa- ipak je samo 'izvanredni oblik rimskog obreda', onoga koji je bio potvrđen nakon II. vatikanskog koncila. Stoga ga ne treba promatrati kao poseban obred, već samo kao 'različit oblik istoga obreda'. Međutim- kaže Franjo- ima svećenika i biskupa koji govore o 'reformi reforme'.

Neki su od njih 'sveti' i govore u 'dobroj vjeri'. No, to je 'krivo'- kaže Papa. Zatim ih je izvijestio o nekim biskupima koji su primali 'tradicionalističke' sjemeništarce koje su druge dijeceze izbacile, a da prethodno nisu o njima prikupili informacije zato što su se ti 'vrlo dobro i vrlo pobožno predstavili'. Ali, kad su bili zaređeni, pokazalo se da imaju 'psihološke i moralne probleme'. To nije pravilo, ali se 'često događa' u tim krugovima, rekao je Papa. Rediti takav tip sjemeništaraca je slično kao 'opteretiti Crkvu jednom hipotekom'. Osnovni je problem što su neki biskupi katkad pritisnuti 'potrebom za novim svećenicima u biskupiji'. Zato ne dolazi do nužnog odabiranja među kandidatima, među kojima neki mogu skrivati izvjesne 'neuravnoteženosti' koje se onda očituju u liturgiji. Kongregacija za biskupe je morala intervenirati kod trojice biskupa zbog takvih slučajeva, no ne u Italiji.

- Tradicija kao 'hipoteka za Crkvu'?

Dok prema onima udaljenim od Crkve Papa pokazuje toleranciju, čini se da Tradiciji želi od svake niti kudelje saviti omču. Time javno očituje kako zastrašujuće malo zna o Tradiciji, no i o onima koji je vole. [...] Ukoliko se ne radi o neznanju, tada se može raditi samo o ideološkoj karakteristici koja postaje podcjenjivanje prošlosti i doktrine. Takvomu Tradicija stoji na putu sa svojom vjernošću nauku koji slijedi i koji prenosi dalje s naraštaja na naraštaj kao istinu darovanu i povjerenu joj od Krista- jedinoga Spasitelja. To znači i da se pastoral koji nije čvrsto usidren u toj istini, pokazuje kao vjetrokaz na vjetru koji ne pokazuje ni puta k slobodi ni k dverima spasenja.

- Otkuda dolazi Papino potcjenjivanje Tradicije?

Čini se da je papa Franjo zaboravio da je papa Benedikt XVI. bio taj koji je govorio o 'reformi reforme'. Sintagma koja mu se, očito, ne oprašta. Povjerenstvo koje je Benedikt u tu svrhu osnovao, čvrsti otpor je tiho pokopao. 

Mogu li tradicijski svećenici i sjemeništarci općenito biti pod sramotnom sumnjom? Može li se podcjenjivački izražavati o onima koji vjerno čuvaju baštinu Crkve? Surječje je jednoznačno. Navedeni su 'neki' da u glavi slušatelja padne negativan sud o svima. Franjevci Bezgrješne su osjetili 'novo milosrđe'.

Ne, Sveti Oče, nisu sjemeništarci i svećenici Tradicije hipoteka za Crkvu. Kako je poznato, crnih ovaca može biti posvuda. Ne, hipoteka su puno više oni svećenici koji svojim nećudorednim i kriminalnim ponašanjem uzrokuju skandal, oni koji amputiraju nauk, unakazuju, izobličuju i obeščašćuju liturgiju zloporabama, oni koji više ne vjeruju u stvarnu prisutnost Krista u Presvetom Otajstvu, oni koji manipuliraju naukom, liturgijom i savješću. To su oni koji tovare tešku hipoteku na Crkvu. Zar Njegova Svetost nema ništa za reći o takvim svećenicima? Ni riječi?

Otkuda to Papino podcjenjivanje Tradicije?

Budući da je liturgija vrhunac i vrelo vjerskog života koja postaje život Crkve i društva, od obeščašćenja liturgije potječe patnja mističnoga Tijela Kristova. Otuda proizlaze svi negativni utjecaji na stegu i moral."

Izvor: Katholisches.info

Broj komentara: 7:

  1. Da ovo je vrijeme korizme , ovo je vrijeme spasa , vrijeme novih ocitovanih svetih dusa , ponizavanih , obespravljenih , progonjenih , naizgled zalosnih , ali sto nam govori ISUS na gori ? Zar nada koja nikad ne umire , nedaje snagu , snagu Otaca koji bastinu nauka (tradicije) sacuvase , pa i krvlju posvjedocise , daja vjerujem i vidim mnoge koji krotko ne odstupaju boreci se . Molim i molit cu i cvrsto vjerujem u BOGA TROJEDINOGA brzo ce pasti i nece ustati obezglavljeni moderatori lazni koji odbacuju mudrost boziju , vjerujem odbacit ce se i oni koji cine gnusobu nad istinom .
    Bog jest sila i mudrost i snaga i vlast u vjeke vjekovjecne i niko mu prispodobit nemoze .
    Koji mrezu pletu lazno se uznoseci , sami u svoju mrezu padaju . Dobro je ovo vrijeme previranja , jer se ocituju zavedeni , al savjest dusu ubija , no sporkica neda mir , niti zivot ima . Vrlo brzo pritiska kao mlinski kamen u duboku vodu potapa , tko je za zivot izronut ce , tko je za smrt nestat ce i tako milosrdni Gospodin cisti . Ja jos nisam vidila nikoga tko u gresnosti ostaje da mir nalazi ili postaju agresivniji ili ponizno glavu pogibaju i oprostenje mole . Nijedan covjek ne zivi na ovoj zemlji vjecno , brzo umire i s njim djela njegova . Dobrota BOZIJA je VJECNA , a to sto je ljubav trepeljiva i trpi i podnosi gresnika koji neko vrijeme siri zasigurno za dobro mnogih nije da bi svoje prijestolje predala vec da bi svoj put u mnogima ucvrstila . Cvrsto vjerujem u milosrdnu ljubav boziju , u kojoj stanuje pobjeda vjecna ! Zelim ici i vidi mnoge koji idu putem koji mi pokaza nas SPASITELJ . Vec sam mnogo pretrpjela , ali i da je stoput gore nebih pozalila , sve ponizenje , ranjavanje javno sramocenje , progonstvo , otimanje vjerujte slast je i snagu daje . Nikad mlakost i skrivanje , niti jadikovanje nemoze ispuniti duse radoscu ni mirom kao sto podnosenje u nadi , vjeri s istinom u srcu po rijec u sv. Pismu koja kad u srce ude snagu daje i i dize raste , krila daje nosi gdje oko ne vidi niti uho cuje , ljubav te uzme i stiti sve dok te ne nahrani i ni jedan covjek niti ikakva gnusoba nista ti ne moze . O koje li ljubavi , o sto je to sto je ubiti moze .
    Vrjeme je da se oda sna prenemo , da ustanemo, da se suprostavimo , korizma je postimo i molimo i govorimo vicimo gdje god dodemo , bilo zgodno ili nezgodno ! Pozdrav volim vas puno moji dragi tradicionalisti !
    Andela

    OdgovoriIzbriši
  2. Valjda ce mu skoro isteći mandat, ovako kvalitetnog papu nismo imali od vremena Benedikta IX.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bolno i žalosno!
    Najtragičnije je da je Ivan Pavao II. imao svoj stav prema Tradiciji, Benedikt XVI. svoj, a Franjo opet svoj. Hoće li i sljedeći papa imati svoj originalni stav? I sve se to dogodilo u manje od deset godina.
    Sljedeći papa mora biti istinski reformator. A to je očito papa o kojemu govori Fatimska tajna.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
  4. Tko podcjenjuje svetu Tradiciju definitivno pila granu na kojoj sjedi: no, da bi tragedija bila strašnijom mnogi se vjernici povode primjerom od vrha hijerarhije.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ispričavam se! Duplicirala su se dva istovjetna komentara pa sam uklonio jedan.

    Inače, sjajan prijevod i članak kao i obično!

    OdgovoriIzbriši
  6. Čovjek je učio od Martinija, Kasper mu je vrhunski teolog, počeo je viđati i Gutierreza i Boffa.Još se čeka revitalizacija De ChardinaMislite li da je itko od ovih poštovao Tradiciju Crkve?

    Max

    OdgovoriIzbriši