ponedjeljak, veljače 09, 2015

Iz Terama

Franjevke Bezgrješne su u prosincu reagirale (1, 2) na netočnosti koje se o njima prenose u medijima, posebno na članak jednog časopisa iz studenog 2014. Najprije su naglasile da kod njih nikada nije uvedena komesarska uprava, već je pokrenuta vizitacija. Kako je poznato, Apostolska signatura je prihvatila žalbu sestara protiv povjereničkih ovlasti danih vizitatorici, tako da "Generalno vijeće naše kongregacije može provoditi upravne odluke bez prethodne potvrde apostolske vizitatorice, kako je to predviđao dekret o vizitaciji". Ponovile su da njihova odluka kojom prvenstvo daju tradicionalnoj liturgiji nije nametnuta, nego je rezultat jednodušnog izbora "svake zajednice Ustanove". Izjavljuju da se u tomu ili u vjernosti utemeljiteljima njihove kongregacije ne smiju iščitavati naznake opozicije crkvenom Učiteljstvu ili nejedinstvo s Papom. Napominju da nikada nisu dovodile u pitanje auktoritet dokumenata II. vatikanskog niti poslijekoncilskog Učiteljstva, kao niti valjanosti i zakonitost redovitog oblika svete mise koji je također prihvaćeni oblik u gotovo svim njihovim zajednicama. Što se tiče interne formacije, djelovale su u skladu s hermeneutikom kontinuiteta pape Bendikta XVI. i čuvale se protivnih tumačenja. Na koncu ponavljaju ono što je njihova poglavarica napisala u pismima Svetom Ocu. Naime, da sav svoj redovnički život prikazuju za "Majku Crkvu i njenog Vrhovnog pastira [...] u skladu s našim posebnim zvanjem koje izravno proizlazi od serafskog oca sv. Franje" po zavjetu neograničene posvete Bezgrješnoj. 

Sestre su na udaru više nevjerojatnih optužaba koje samo otkrivaju u kakvom vremenu živimo. Prva je da "ne znaju što mole", kao već otrcana fraza onih  koji se prave da su u jedinstvu s Crkvom, a odbacuju tradicionalnu misu izrugujući se latinskom. Zatim, da je "problematična praksa siromaštva na način na koji je sestre žive"- a žive je apsolutno se odričući svakog vlasništva po pravilu Asiškog Siromaška. Tko uživa povoljan vjetar vidi se iz sljedeće primjedbe franjevkama Bezgrješne: "Sestre se drži u neznanju jer u njihovu formaciju nije uključena gender teologija" [sic]. I na koncu strašna optužba protiv marijanskog zavjeta (osim siromaštva, poslušnosti i čistoće obitelj franjevaca i franjevaka Bezgrješne ima i četvrti zavjet, potpune posvete Bezgrješnoj) pod izlikom da se to protivi poslušnosti prema Bogu. To ide dotle da se ne podnosi niti Gospina slika: "molim vas, izbacite 'Ovu' odavde"- riječi vizitatorice. [infocatolica.com, tradikatolik.blogspot.com]

Istodobno se nastavlja uništavanje franjevaca Bezgrješne:

"Franjevci Bezgrješne napuštaju Teramo, grad u Abruzzima. Kako je filijala te kongregacije iz Terama objavila, samostan u Teramu zatvorit će se 11. veljače 2015. na temelju odluke apostolskog povjerenika o. Volpija.

Kao razlog je navedeno 'opadanje broja braće' i 'odlazak nekih redovnika'. U oba se slučaja radi o izravnoj posljedici povjereničke uprave jednog reda koji je cvao sve do srpnja 2013. 'Opadanje' broja redovnika uvjetovano je radikalnom intervencijom komesara kojeg je postavila Kongregacija za redovnike i zbog toga što je uništena izvorna karizma zajednice. 'Odlasci' zapravo znače povjerenikove prisilne premještaje braće i njihovo tjeranje u egzil. 

Biskup M. Seccia iz Terama povjerio je mladom franjevačkom redu 6. listopada 2007.  crkvu i samostan Sv. Dominika. Godine 2008. pokrenuti su i u Teramu laička zajednica Misija Bezgrješne Posrednice i treći red. Od te su godine patri provodeći motuproprij 'Summorum Pontificum' služili svoja vlastita bogoslužja- otvorena vjernicima- poput konventualne mise i večernje, prema tradicionalnom obredu. U dušobrižništvu su, pak, celebrirali i prema tradicionalnom i prema novom obredu."

Crkvu i samostan su dominikanci morali napustiti 2005. zbog "nedostatka zvanjâ". Donedavno rastuća zajednica franjevaca Bezgrješne mogla je "jamčiti sigurno daljnje postojanje samostana i dušobrižništva", ali zbog zaokreta nastalog 2013., sada ga moraju napustiti i oni.

Izvor: Katholisches.info

2 komentara:

  1. Strasno. Hvala na podsjetniku sto se radi pod punom odgovornoscu i podrzavanjem Svetog Oca.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ma, kardinali vuku konce, oni su Papu izabrali, znajući njegove osobine.
    Crkvi pomaže naša molitva za sve njih ali teško je pokrenuti narod na molitvu za opći interes. Narodom je ovladalo licemjerje, malo je onih koje je briga za stanje u Crkvi.
    U mom okruženju na tu temu okreću glavu...ali kad se male ruke slože, ima nade i vjere, Bog sve zna i bdije nad svime :-) Laik

    OdgovoriIzbriši