srijeda, veljače 25, 2015

Iza kulisa

Zadnjih dana su u žarištu zagonetne stvari koje se događaju knjigama. Bog ili ništa naslov je knjige razgovora s kard. Sarahom čiju prevažnu rečenicu prenosi QVC. Međutim, izdanje je objavljeno drugačije nego što je bilo najavljeno. Prva verzija korica knjige najavljivala je također predgovor pape u miru. Na novoobjavljenoj knjizi nema niti te najave, niti samog uvoda (RORATE CÆLI).


Misterij obavija i nestanak knjiga petorice kardinala koje su uputili sinodalnim ocima. Katholisches.info prenio je jučer članak vatikanista M. Ferrarija koji danas spominje i kath.net. Radi se o događaju iza kulisa s prošlogodišnje Sinode o obitelji koji bi zainteresirao i H. Poirota. Kako su i kamo nestale pošiljke s knjigom Ostati u istini Kristovoj?

"Bijaše jednom pet hrabrih mušketira, svi u rangu kardinala. U velikoj brizi da bi se na Biskupskoj sinodi 2014. mogli donijeti zaključci za koje ne bi htjeli biti odgovorni pred Bogom i samima sobom, skovaše smion plan.

U velikoj hitnji odlučiše napisati knjigu u kojoj su htjeli izložiti svoje (konzervativno) mišljenje. Tako bijaše knjiga prevedena na više jezika, među kojima i na njemački. Više nego težak pothvat jer se termin Sinode sve više približavao. U Njemačkoj se našao i pravi [echter] izdavač baš s tim imenom [Echter]- kako se lijepo kaže: 'Nomen est omen'... Tko danas u njegovu prospektu traži to djelo, trebaju mu posebna umijeća jer je knjiga petorice kardinala tako vješto sakrivena da se čini kako je mogu pronaći samo povjesničari.

Petorica prelata, među njima je i ime G. L. kard. Müllera, prefekta Kongregacije za nauk vjere, pripremili su se poslati svoje knjige na oko 200 adresata u sinodalnoj auli. Marljive svećeničke ruke uvezale su pakete i u mudrom oprezu nisu ih predale vatikanskoj, nego talijanskoj državnoj pošti. Smjela odluka s obzirom na to da je potonja pošta na glasu kao troma i nepouzdana (primjer: pisac ovih redaka je prije dva tjedna dobio natrag pismo koje je tri mjeseca ranije poslao kurijalnom kardinalu R. Etchegarayu s napomenom: 'primatelj nepoznat'). No, agilni kardinali nisu sredili račun s krčmarom, tj. tajnikom Sinode L. kard. Baldisserijem, kojem se akcija svijetlih kardinala uopće nije bila svidjela.

Oko 200 paketa je nestalo na misteriozan način u kakvom arhivu papinskih podruma ili je čak bilo uništeno. Samo su dva ili  tri prelata pronašla knjigu među svojom poštom. Marljivi tajnik Sinode se tako čak osjetio prisiljenim potužiti se kod Vatikanske guvernature, s ljubaznom molbom da se otpusti ravnatelja vatikanske pošte...

Da to još jedanput utvrdimo: navedena epizoda se odigrala u Vatikanu, a ne u Kremlju. Kad sam jednom prijatelju, koji je ovih dana opet otputovao u Afriku, ispričao ovu priču, blago mi se nasmijao i rekao: 'Manfrede, zašto se srdiš? Pa ni kod nas u Južnom Sudanu nije ništa bolje...'."

Izvor i slika: katholisches.infovatikanbeobachter.com

I sljedeći se članak bavi istom knjigom:

"'Tko je smjestio zeki Rogeru?'- L. Bertocchi posudio je naslov ovog animiranog filma iz kasnih osamdesetih da bi ukazao kako se iza kulisa odvijaju osjetne aktivnosti kojima je cilj skršiti otpor protiv 'novog milosrđa' i izvršiti pritisak na one koji mu stoje na putu. Upravo je jučer vatikanist M. Ferrari izvijestio o vatikanskom misteriju nestalih knjiga.

I Bertocchi se bavi istom knjigom. Priča je počela prošloga ljeta. Kratko pred početak Biskupske sinode o obitelji, pojavila se knjiga skupine auktora pod naslovom 'Ostati u istini Kristovoj'. Pokretačka sila iza tog djela bio je američki kardinal R. L. Burke. Svezak je objedinio članke petorice kardinala, kao i daljnje priloge uglednih teologa. Radi se o kardinalima Brandmülleru, Caffarri, De Paolisu, Mülleru i samom Burkeu. Knjiga se pojavila istodobno na više jezika, a njemački je izdavač bio 'Echter'.

- Knjiga petorice kardinala

Svi su auktori na visokom nivou branili katolički nauk o braku i obitelji protiv teze koju je W. kard. Kasper iznio na Konzistoriju u veljači 2014., da bi se razvedenima koji su 'ponovo vjenčani' pod određenim okolnostima moglo osigurati pripuštanje k sakramentima. Augustinac R. Dodaro, izdavač sveska, ovako je sumirao pitanje: ''Milosrdno' rješenje koje zastupa kard. Kasper nije nepoznato u ranoj Crkvi, no ne brani ga ni jedan priznati crkveni čovjek ili teolog. Naprotiv, kad se spominje, onda je to samo zbog osude jer je u suprotnosti sa Svetim pismom'. Zato je nemoguće pripuštanje k Euharistiji razvedenih koji su 'ponovo vjenčani', osim ako bi par živio u uzdržljivosti. Tako bi se mogla sažeti glavna teza knjige koju je u Italiji izdao 'Cantagalli'.

Svezak je odmah izazvao žestoko protivljenje. Zastupnici Kasperove teze su sada znali da 'novo milosrđe' na Biskupskoj sinodi neće moći računati na gladak prolazak. Teza i protuteza spadaju u raspravu pa nisu ništa neuobičajeno. No, zatim je A. Melloni, vođa progresivne Bolonjske škole, u novinama 'Corriere Fiorentino' odapeo strjelicu. Učinio je to u recenziji posve druge knjige koju je objavio 'Cantagalli'.

- Mellonijeva strjelica: 'Zavjera protiv Pape'

Mellonijeva strjelica ide protiv nakladnika koji se tako izdao za operacijsku bazu za pokušaj pravoga kardinalskog oponiranja. Lijevi povjesničar je doslovno napisao: 'Izdavačka je kuća uz zaštitu kard. Müllera, prefekta Kongregacije za nauk vjere, pokušala- u dobroj ili lošoj nakani, to samo Bog zna- (...), potaknuti zavjeru protiv Pape i Sinode, kako bi samo satima pred njen početak rekla da se o stvarima o kojima je Franjo htio diskutirati, nema što raspravljati.'

Ukratko: prema Melloniju, šefu kard. Taglea kad je on tamo surađivao, petorica kardinala su se pod vodstvom kard. Müllera ujedinila kako bi sudjelovali u 'zavjeri', a u tu su svrhu koristili izdavačku kuću kao svoju operacijsku bazu. Pretjerano kad se pomisli da knjiga nije izišla samo u Italiji, nego se istodobno pojavila na pet jezika i kod pet nakladnika. Pretjerano također zato ako se zna tijek Sinode na kojoj su petorica kardinala otvoreno branila svoje pozicije i ako je već netko drugi varao na kartama. Mellonijeva strjelica nije prikladna ni za kakvo 'otkrivanje' mračnih planova, to je također moralo biti jasno. No, o čemu se radi?

- Kardinal Kasper: 'U ovoj stvari nisam radio sam od sebe'

Knjiga koja je postala uspješnica, značajno je pridonijela sinodalnoj raspravi. Upravo je na to papa Franjo više puta poticao. Međutim, kard. Kasper je reagirao razdražljivo. Osjećao se osobno napadnutim. U intervjuima je iskazivao 'iznenađenost' zbog knjige s kojom je nastala 'sitacija bez presedana'. Ukratko, ono na što su se usudila petorica kardinala je nečuveno. Njemački se kardinal k tomu požurio naglasiti da je sve dogovorio s Papom.

To je svakako bilo otkriće. Do tada je kao službeno vrijedilo da papa Franjo želi iskrenu raspravu, no nije se izjašnjavao o stvari. Tako se moglo tvrditi da se ne zna koju poziciju Papa zauzima glede Kasperove teze. Sada je, pak, Kasper sedam mjeseci nakon Konzistorija objasnio da je sve dogovorio s Franjom i da je Papa sa svime 'bio suglasan. Oni [petorica kardinala] znaju da ja te stvari nisam radio od sebe. Dogovorio sam to s Papom. Dvaput sam s njim razgovarao. Pokazao se zadovoljnim'.

Pozornim promatračima zapravo nije moglo izmaknuti da je papa Franjo cijelim nizom gesta i riječi pokazivao upadljivu bliskost Kasperu i njegovim tezama. Kasperovo otkriće donijelo je potvrdu toga.

- Kard. De Paolis: 'Želim imati slobodu reći što mislim'

Bilo je to zanimljivije što petorica kardinala nisu nipošto u svojim člancima kritizirali Papu, nego su na visokoj razini iznijeli svoje argumente u obranu sakramenta ženidbe. Kardinal De Paolis je to precizirao u jednom intervjuu 'La Repubblici': 'Nikakva operacija. Htjeli smo pružiti svoj doprinos raspravi tako što smo rekli svoje mišljenje'. Osim toga, ne može biti riječi o tomu da je to 'bez presedana' jer su te pozicije već više puta prije bile iznošene i objavljene u drugim okolnostima.

Mellonijeva strjelica podsjeća na metode kojima se u Istočnom bloku one koji drugačije misle optuživalo zbog 'antisovjetske agitacije'. 'Želim imati slobodu reći što mislim, a da ne budem zbog toga optužen da sam urotnik', replicirao je V. kard. De Paolis u svom intervjuu. Zapravo, čini se da to za neke nije samorazumljivo.

Također izdavačka kuća 'Cantagalli' mora imati pravo moći obavljati svoj posao, bez Mellonijevih tajanstvenih poruka. Kako je besmisleno govoriti o uroti, tako je isto istinito da je bilo znatnih pokušaja izvršavanja pritiska na nakladnika da ne objavi knjigu. To je o temi otvorenog dijaloga: 'Govorite iskreno' (papa Franjo). Mellonijeva strjelica i pet mjeseci kasnije dokazuje da postoje važni ljudi prema kojima se ta knjiga ne bi trebala pojaviti. 'Jesi razumio zeko Roger?', pita L. Bertocchi. 'Iskren' dijalog? Naravno, ali samo jednoglasno, molim!"

Izvor: katholisches.info

1 komentar:

  1. Splendore, svaka čast! Ove su informacije jako bitne i svima onima koji traže istinu, otvaraju oči: nalazimo se u strašnoj krizi. Valja čuvati katoličku vjeru i biti mudar, inače će nas voda odnijeti
    Prošlo je vrijeme modernističkih opsjena, ali i neokonzervativnih romantičarskih sumaglica: stanje je vrlo ozbiljno. Kulise su se urušile.
    Bezgrješno Srce Marijino-moli za nas!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši