nedjelja, veljače 15, 2015

Odšteta

Kad za nekoliko godina sada progonjeni franjevci Bezgrješne budu mogli slobodno govoriti i iznijeti sve činjenice, bit će to sigurno neugodno za mnoge koji su sudjelovali u njihovu uništavanju. Od samog se početka manipuliralo neizmjerno napuhujući broj onih koji su tražili vizitaciju i komesarijat, a posebo je bila ružna povjerenikova optužba od 8. prosinca 2013. da je utemeljitelj otuđivao pokretnu i nepokretnu imovinu od svoje kongregacije i prenosio je na svoje rođake i prijatelje. 

PROMJENA, 16. II. 2015.

Članovi obitelji o. Manellija nisu mogli prijeći preko komesarovih neistina pa su ga tužili zbog klevete. Jučer se pojavila vijest da je povjerenik zbog toga osuđen, no kasnije je objavljen ispravak prema kojem se povjerenik nagodio kako bi izbjegao sudsku osudu jer jednostavno nije ni mogao dokazati svoje optužbe. Nadležni sudac u Rimu je 12. veljače 2015. prihvatio nagodbu između apsotolskog povjerenika i državnog odvjetnika, tako da se neće pokrenuti sudski postupak. Apostolski povjerenik je priznao da je iznio neistine i prema nagodbi mora nepravedno optuženoj obitelji isplatiti 20 000 € odštete zbog klevete, platiti sve pravne troškove, javno se ispričati na svim internetskim stranicama koje su pod njegovim nadzorom, kao i u okružnom pismu franjevcima  i franjevkama Bezgrješne.

DODANO 19. II. 2015.

Povjerenik je reagirao na gore navedene vijesti i u potpunosti ih je odbacio. U duhu sv. Franje se 12. veljače 2015. dogovorio s drugom strankom u postupku, no taj dogovor isključuje bilo kakvo priznanje s njegove strane i jedini cilj dogovora je bio izbjegavanje daljnjeg procesa s dodatnim troškovima redovničkoj ustanovi kojom upravlja. Obitelj utemeljitelja franjevaca Bezgrješne je obavijestio da dogovor otpada i pokrenut će tužbu zbog klevete koja mu je nanesena.

Prema: Chiesa e post concilio, Le pagine di don Camillo, Katholisches.info, The Eponymous Flower

Nema komentara:

Objavi komentar