nedjelja, siječnja 20, 2013

Procesija

U Venezueli se u siječnju odvija velika procesija u čast Majci Božanskog Pastira. Ove se godine o njoj više čulo, vjerojatno zbog načina na koji pojam participatio actuosa shvaćaju Chávezovi generali*.

"U Barquisimetu, na zapadu Venezuele, 270 km zapadno od Caracasa, svake se godine već 157 godina događa najmasovnija manifestacija vjere u zemlji: svetkovina Božanske Pastirice.

Usred glavnog bogoslužja nadbiskupa Barquisimeta, msgr. Antonija Lópeza Castilla, prekinule su vojne vlasti jer nije molio za zdravlje predsjednika Cháveza.

Ova vjerska svečanost se smatra trećim najvećim marijanskim okupljanjem na svijetu. Prvo je Gospe Guadalupske u Meksiku, a drugo Gospe Fatimske u Portugalu.

Ove se godine procjenjuje da je oko tri milijuna vjernika sudjelovalo u procesiji od sedam i pol kilometara, koji razdvajaju crkvu Sv. Ruže od katedrale u Barquisimetu.

- Poziv protiv nasilja

Prije početka procesije, msgr. A. López Castillo, nadbiskup Barquisimeta, koncelebrirao je euharistiju s nadbiskupom Calaboza, msgr. M. Díazom i msgr. T. Valerom iz Nadbiskupije Guanare."

U homiliji je "pred časnim likom Božanske Pastirice" očitovao svoju zabrinutost zbog velikog nasilja u zemlji i pozvao na poštivanje života.

"- Generali se penju na pozornicu


Za vrijeme bogoslužja bilo je trenutaka povišenih tenzija kada su se, nekoliko trenutaka prije prikazanja,  general F. Hernández Parababí, zapovjednik 14. infanterijske brigade i general O. Chacón, zapovjednik 4. regionalnog zapovjedništva Nacionalne garde, popeli na pozornicu gdje se odvijala misa da 'nategnu uši svećenicima' (prema riječima samog Parababíja) jer nisu pozdravili nacionalne vlasti niti molili za ozdravljenje predsjednika Cháveza."

Unatoč tom ekscesu misa je normalno dovršena, a zatim je krenula procesija. Unatoč visokim temperaturama, iznad 30°C, okupilo se neizmjerno mnoštvo vjernika, a kako bi lakše izdržali, razne su institucije i pojedinci besplatno dijelili vodu, naranče i mandarine.

Prošlih smo se godina malo upoznali s početkom ove pobožnosti u Španjolskoj (1, 2). U Venezueli se ona može pratiti od XVIII. st. Župnik Sv. Ruže je naručio kip Bezgrješne, a kada je stigao vidjeli su da je Gospa prikazana kao Majka Dobrog Pastira. Htjeli su ga vratiti natrag, ali ga nikako
nisu mogli pomaknuti što su prihvatili kao znak da Božanska Pastirica želi ostati s njima. Za vrijeme razornoga potresa 1812., neoštećen je u crkvi ostao samo taj lik.
 
Sâm početak procesije 14. siječnja povezan je s čudesnim prestankom epidemije kolere u XIX. st. Među oboljelima je bio i svećenik M. Yepez koji je Gospu zamolio da bude zadnja žrtva te pošasti. Njegova je molitva ispunjena i otada se svake godine iz svih dijelova države okupljaju vjernici na godišnjoj procesiji. Majka Božanskog Pastira zaštitnica je Venezuele i pokrajine Lara. 

Izvor: Religión en Libertad
Slike: Verdad en Libertad, youtube.com

Nema komentara:

Objavi komentar