utorak, siječnja 15, 2013

Wisques

Pod oznaku Duhovna zvanja dodajem još jedan samostan koji se vraća tradiciji- Opatiju sv. Pavla u Wisquesu kojoj je prijetilo zatvaranje. Na opatijskoj internetskoj stranici objavili su prekjučer dobru vijest da se ipak neće ugasiti kao što se to u Biskupiji Arras već dogodilo s vizitatinkama ili s cistercitskom opatijom Belval čiji su preostali monasi raseljeni u druge samostane. 

Opatiju Wisques osnovala je 1889. Benediktinska kongregacija iz Solesmesa. Šezdesetih godina prošlog stoljeća imala je oko šezdeset članova. Padom novih ulazaka u samostan i umiranjem postojećih monaha opasno se približila svom kraju. Spas u zadnji čas stigao je od benediktinaca vjernih tradiciji iz Fontgombaulta koji ne oskudijevaju zvanjima, a ovdje su predstavljeni u kolovozu 2011. Ipak,  ta činjenica nije svima od preostalih malobrojnih monaha draga pa, kako izvješćuje La Croix, neki žele otići u druge samostane- koje vjerojatno očekuje ista sudbina.


Na samostanskoj stranici ističu kako je opatija iz Fontgombaulta "srećom" prihvatila izazov da pomogne "svojoj starijoj sestri" da preživi šaljući potrebnu "skupinu mladih koludara". Opatija Wisques tako će moći nastaviti svoju misiju molitvenog mjesta i pružanja gostoprimstva. Prva četvorica benediktinaca iz Fontgombaulta došla su 7. siječnja i ostat će najprije tri tjedna kako bi se upoznali sa svojim budućim zadaćama (između ostaloga samostan vodi i keramičku radionicu), te kako bi domaće koludre uveli u tradicionalni oficij. Ostali monasi dolaze najesen.

Obavijest završava zahvalom Božanskoj Providnosti koja "svim stvarima upravlja snagom i nježnošću" i pozivom na molitvu da se ovaj pothvat zaista ostvari "na veću slavu Božju i na čast Njegova svetog Imena".

Slika: gloria.tv

Nema komentara:

Objavi komentar