petak, siječnja 04, 2013

Molitve naraštajâ

Prve anglikanske redovnice koje su prihvatile mogućnosti predviđene Apostolskom konstitucijom Anglicanorum coetibus bile su tri sestre Družbe sv. Margarete iz Walsinghama. Ušle su u Crkvu 1. siječnja 2011. i žive pomažući siromašnima i posebno hodočasnicima, te moleći časoslov u koru. Osim prema Svetotajstvu posebno mjesto u njihovoj pobožnosti ima Presveto Ime Isusovo i Gospa od Walsinghama.


Potkraj prošle godine mogli smo čitati da je jedanaest sestara anglikanske Zajednice sv. Marije Djevice također odlučilo ući u Crkvu preko Personalnog ordinarijata Gospe od Walsinghama. To se ostvarilo na svetoj misi 1. siječnja 2013. Ordinarijat tako sada ima u nastanku dvije ženske redovničke zajednice.

Msgr. K. Newton, ordinarij, nove je sestre službeno organizirao pod imenom Sestara Blažene Djevice Marije. Ove će redovnice živjeti pod pravilom svetog Benedikta pa su u skladu s tim prilagodile svoj habit tradicionalnom benediktinskom. Crne je boje, a kako vidite na sljedećoj slici, za razliku od mnogih starih katoličkih benediktinki koje ne nose nikakav habit, one koriste čak i bijeli vratnik. Zajednici se priključila i jedna od sestara sv. Margarete pa ih je ukupno dvanaest. Ordinarij je izjavio kako je sretan što "Ordinarijat sada ima red sestara koji trajno moli za naš rad." (1) Prema izjavi glasnogovornika, redovnice će svojom liturgijskim i glazbenim nasljeđem sigurno dati "pozitivan doprinos široj obnovi svete liturgije koju trenutačno vidimo u Katoličkoj crkvi." (2) Posebno je zanimljivo što je jedna od obraćenica bila anglikanska "svećenica". Prema njenim riječima: "Poziv za kršćanskim jedinstvom uvijek mora biti primarni motivirajući čimbenik u odluci anglikanaca da uđu u Katoličku crkvu. Sve što taj proces sprječava ne može biti od Boga, pa mora biti maknuto u stranu da se postigne taj cilj koji je volja Kristova." (3)


Odluka koju su donijele nije bila nimalo laka, posebno za neke sestre u visokim godinama, jer će morati napustiti samostan u kojem su možda provele desetljeća svoga života. Redovnice su od svoga početka koji je vezan uz Oxfordski pokret, molile za jedinstvo kršćana pa časna majka Sestara BDM u ponudi Svetog Oca, Apostolskoj konstituciji Anglicanorum coetibus, vidi proročku gestu koja privodi sretnom cilju molitve naraštajâ anglikanaca i katolika koji su nastojali oko kršćanskog jedinstva.

Izvor: (1) portalmag.co.uk, (2) ordinariate.org.uk (1. siječnja 2013.), (3) WDTPRS
Slike: Norbertine Vocations, ordinariate.org.uk

Nema komentara:

Objavi komentar