utorak, travnja 17, 2012

DEO GRATIAS

Poglavar Piova bratstva, msgr. Bernard Fellay, potpisao je, čini se, izmijenjeni tekst doktrinarne preambule koja u biti sadrži ispovijest vjere (professio fidei). Sveta Stolica je uvjerila Bratstvo da potpisivanje ove preambule nipošto ne znači kraj "legitimne diskusije, studija i teologijskoga bistrenja posebnih izraza ili formulacija koji se nalaze u dokumentima II. vatikanskog koncila.

Tekst preambule s modifikacijama koje je predložio i potpisao Fellay kao poglavar Bratstva sv. Pija X., bit će podnesen Benediktu XVI. koji dan nakon svoga osamdeset i petog rođendana i u predvečerje sedme obljetnice svoga izbora, prima pozitivan odgovor lefebvreovaca. Odgovor koji je dugo čekao i kojem se dugo nadao u sljedećih će nekoliko tjedana zatvoriti ranu otvorenu 1988. nezakonitim biskupskim posvetama nadbiskupa M. Lefebvrea." Još će nekoliko tjedana biti potrebno da se uspostavi kanonski aranžman, prema Tornielliju personalna prelatura, čiji prelat ovisi izravno o papi, a Bratstvo će moći nastaviti slobodno djelovati.
Izvor: VATICAN INSIDER, RORATE CÆLI Slika: RORATE CÆLI

Broj komentara: 17:

  1. Bogu hvali! Lefebvrovci , stizem vam!

    OdgovoriIzbriši
  2. Velik je Bog!
    Njemu hvala i za ovaj dar jedinstva. Idem odmah otpjevati svečani Te Deum. A kad se službeno uspostavi prelatura služit ću svečani Te Deum.
    Božja je zadnja! Jole

    OdgovoriIzbriši
  3. Sada moramo moliti za papu, vise no ikad! Ovo je predivna vijest, ali mislim da svi znamo kakva ce biti reakcija "katolika" iz "naprednih zemalja". Sjecam se papinih rijeci na prvom obracanju nakon izbora za papu: "Molite za mene, da me vukovi ne rastrgaju". A ovakav potez sigurno nece proci bez reakcija od strane vukova koji su bili uvjereni da je Tradicija mrtva i pokopana - zaboravljajuci da je i Krist bio mrtav i pokopan pa je treci dan uskrsnuo :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se s tobom Luka. Koliko je bilo samo napada na papu kada je skinuo ekskomunikaciju sa FSSPX biskupa, kamoli neće sada kad postaju punopravni članovi Crkve.
      Mladen

      Izbriši
    2. Luka

      Kada kazes "naprednih zemalja"dali tu ubrajas i Hrvatsku? :)

      Alex

      Izbriši
    3. Ne, mi smo jos dovoljno "nazadni" da ima nade za nas :-) Problem je sto bi mnogi silno zeljeli preuzeti mores "naprednih", ali za sada im bas ne ide. Nasi biskupi jos uvijek nepokolebljivo naucavaju moralni nauk Crkve (ne mogu zamisliti da bi npr. kadinal Bozanic napravio ono sto je kard. Schoenborn napravio kada je ponistio odluku zupnika da javno deklarirani homoseksualac koji zivi u trajnom smrtnom grijehu bude clan zupnog pastoralnog vijeca). Sakramenti, posebno sakrament sv. ispovijedi, su siroko dostupni i pristupa im se ozbiljno.

      Osim toga, kod nas postoji ta tisucljetna odanost Svetoj Stolici, sto je takodjer nesto cime se "napredne" zemlje ne mogu podiciti (sjetimo se reakcije nizozemskih biskupa kada je Sveta Stolica nalozila povlacenje heretickog katekizma).

      Uostalom, svatko tko je duze bio u Njemackoj ili Austriji zna kako je tamo. Nema sakramenta sv. ispovijedi, liturgija pretvorena u cirkus, nema svakodnevne mise...

      Izbriši
    4. Krivo sam napisao: kard. Schoenborn ponistio je odluku zupnika da deklarirani gay ne moze biti u vijecu i urgirao da deklarirani gay bude clan zupnog pastoralnog vijeca. Zupnik je nakon toga zatrazio razrjesenje od duznosti, a nadbiskup je izjavio dabje zadivljen vjerom i zeljom za sluzenjem spomenutog gay-a.

      Izbriši
    5. Ja eto živim u zemlji koja je nazadna u svakom pogledu, ali ipak veliki broj svećenika i teologa su nažalost tako ''napredni'' da se već ježim oltarskih propovjedi razjarenih ''progresivista'' koje možemo očekivati ubrzo, a vezanih uz ovaj slučaj.

      Izbriši
  4. Izvrsna vijest! Bratstvo ima toliko toga za ponuditi, i siguran sam da neće samo prekriženih ruku sjediti i gledati navalu modernizma koji hara Crkvom. Sad me baš zanima hoće li, i kako će, crkveni listovi (kao npr. glas koncila, kana, itd) objaviti ovu vijest.
    Mladen

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, to ce biti zanimljivo vidjeti. Pretpostavljam da ce prvo biti ignoriranje, a onda stura vijest puna nepreciznosti, povrsnosti i netocnih formulacija - tako je do sada uvijek bilo kad su izvjestavali o tradicionalistickim novostima.

      Izbriši
    2. Ne treba puno cekati, evo s IKA-e:

      Možda najveći dar kojeg je primio ovih dana je prihvaćanje sljedbenika raskolničkog biskupa Lefevrea uvjeta kojeg im je postavio za povratak u krilo katoličke Crkve, premda mnogi biskupi nisu bili s time suglasni.

      Izbriši
    3. Zanimljivo kako se rijeci "raskolnik"/"raskolnici" u sluzbenim glasilima nikad ne primjenjuju na pravoslavce i protestante, a uvijek na Pijovo bratstvo.

      Izbriši
  5. Luka uvijek ima dobre ideje; molitva za Papu, barem tu kratku "Molimo za papu našega Benedikta...", a onda i više.

    Ja bih podsjetio samo na zanimljive podatke iz ovoga dugogodišnjega puta. Mislim na svjetske akcije molitve krunice koje provode piovci- 1.) 2006. je nakana "duhovnog buketa" milijun krunica za Papu bila da Sveti Otac zadobije snagu i dâ punu slobodu misi svih vremena, izmoljeno je 2 500 000 krunica; sljedeće, 2007. god., objavljen je motuproprij "Summorum Pontificum". 2.) Onda je 2008. nakana bila da se povuku izopćenja njihovih biskupa, izmoljeno je 1 703 000 krunica, već sljedeće godine je povučen dekret iz 1988. god. 3.) Od Uskrsa 2009. do Navještenja 2010. uz glavnu nakanu posv. Rusije Srcu Marijinu, nakana je bila i za uspjeh doktrinarnih razgovora; premašeno je planiranih dvanaest milijuna i izmoljeno je 19 149 525 krunica. 4.) Nakana akcije koja traje do Duhova ove godine je da Crkva izađe iz teške krize u kojoj se nalazi i da trijumfira Bezgrješno Srce Marijino. U nedavnoj poruci u vezi s ovim razgovorima, nazvali su ovu akciju neizostavnom. Na francuskoj stranci broje krunice onih koji se prijavljuju preko interneta. Vidio sam da su jedne godine i benediktinci Bezgrješne prijavili svoj broj krunica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I sad neka se netko usudi reći da su ti ljudi neki nazadnjaci, siledžije i što sve ne. Njih nije puno, a toliko se moli...mene je sramota mene samoga pred njima, a kao u zajedništvu sam sa sv. Ocem...moš mislit - više su oni nego ja...

      Izbriši
    2. Kad već spominjete ko je u zajedništvu, a ko nije. Malo mi je besmislena situacija da se SSPX-ovci smatraju kao ''izvan zajedništva'', a oni austrijski svećenici i teolozi koji pozivaju na neposlušnost papi su kao ''u zajedništvu''

      Izbriši
    3. Ovaj biskup je isto "u zajednistvu" (za razliku od biskupa Fellaya): rorate-caeli.blogspot.com/2012/04/on-whose-side-are-you-on-bishop.html

      "Mnogi koji su vani su unutra, a mnogi koji su unutra su vani.", sv. Augustin

      Izbriši