ponedjeljak, travnja 16, 2012

85

Papa Benedikt XVI. danas slavi svoj 85. rođendan. U Njemačkoj je jučer udruga Njemačka za Papu (1) obilježila ovu visoku obljetnicu puštanjem osamdeset i pet žutih i bijelih balona. Pokrovitelj akcije je Papin brat, maestro Ratzinger. Baloni su pušteni nakon podnevne molitve, a sa svakim ide suncokretovo sjeme s pisamcem u kojem se nalaznika moli da ga posadi i da se fotografijom javi udruzi. Monsinjor Ratzinger izrazio je zadovoljstvo što uvijek iznova susreće ljude koji pokazuju svoju povezanost sa Svetim Ocem i to naglašavaju posebnim aktivnostima.
U zadnjem kratkom intervjuu (2) maestro se prisjetio i njihova djetinjstva. U Bavarskoj nije bio običaj posebno obilježavati rođendane, nego imendane jer su podsjećali na krštenje i na ime sveca koji je trebao nadahnjivati onoga koji je nosio njegovo ime. Za rođendan se u tim oskudnim vremenima dobila samo kakva sitnica, no nije bilo proslava. Brata pohodi za Božić, u prvoj polovici godine i u kolovozu. Tema njihovih razgovora nikada nije Papina služba. Na pitanje je li Papi drago što mu na rođendan dolaze bavarski biskupi i ministar predsjednik Slobodne Države Bavarske, odgovara da mu je drago osjetiti priznanje i naklonost, no s druge strane se pita čemu tolika strka samo zbog njegove osobe.

I danas je prikladna ova monsinjorova čestitka bratu iz 2006. kojoj se, sigurno, svi pridružujemo:
"Neka ti Gospodin dâ duhovnoga i intelektualnoga nadahnuća, kao i tjelesne snage, da mogneš donositi prave odluke i pronaći odgovarajuće riječi, te da ostaneš hrabar i postojan usred valova koji po otajstvenoj volji Božjoj okružuju Crkvu i tebe s njom (3)."

Slike: 1, 2

Nema komentara:

Objavi komentar