četvrtak, travnja 01, 2010

Dojmljivo pismo

Veliki je četvrtak. Slavimo ustanovljenje svete mise i svećeničkog reda. Na današnji se blagdan lijepo uklapa pismo sanmarinskog biskupa u kojem iskazuje svoju solidarnost sa Svetim Ocem.

"Vaša Svetosti,

laž i dijabolično nasilje svakodnevno udaraju na Vašu svetu osobu. Naočigled cijele Crkve proživljavate jedinstveno sudjelovanje u muci Gospodina našega Isusa Krista.

Pred Crkvom i svijetom prolazite 'križnim putom'. Osjećamo bliskost prema Vama, s neizmjernom ljubavlju i nakanom da Vas u Vašoj boli utješimo, koliko možemo. Svetosti, u Vašoj boli pulsira sva snaga Božja, koja u toj boli i po toj boli, pobjeđuje danas zlo u svijetu.

Naš veliki i zajednički prijatelj, predsjednik Marcello Pera, napisao mi je ovih dana: 'kako je moguće da milijarda kršćana nazoči, u šutnji i nemoći, pokušaju da se uništi Papa, ne shvaćajući da nakon toga neće biti spasa ni za koga? '

Svetosti, potrebno je da mi, podvrgnuti Vama, poradimo na velikoj reformi uma i srca Crkve, utemeljenoj na bezuvjetnoj privrženosti Vašem Učiteljstvu.

Samo to može produbiti osjećaj našega dostojanstva, pred nama i svijetom, i neupitne misijske obveze koja nam je dana od našega krštenja.

Loše teologije i isprazne egzegeze, često otvorena polemika s Vašim Učiteljstvom, srozavaju danas kulturu Crkve.

Ova velika reforma uma i srca Crkve, slijedi nužno pravu moralnu reformu, pretpostavku novog procvata svetosti. I tako će opet procvasti misija Crkve u ovom svijetu, jaka, živahna i požrtvovna. U teškim trenucima svoje povijesti Crkva je to uvijek iskusila. Danas, kao i onda, prihvaćamo milost te patnje da bismo dublje živjeli svoju odgovornost.

Svetosti, Vi poznajete naša srca, znate da ćemo zbiti redove kako bismo zagrlili Vašu osobu, spremni umrijeti za Vas i Crkvu.

Oprostite, Svetosti, na našoj smjelosti i blagoslovite nas.

27. ožujka 2010.

+Luigi Negri
biskup San Marina i Montefeltra"

Izvor: SANTA MARÍA REINA

1 komentar: