nedjelja, travnja 04, 2010

Doista uskrsnu Gospodin! (Lk 24, 34)

Svima želim sretan i blagoslovljen Uskrs! Tko je jutros pratio prijenos uskrsne pontifikalne sv. mise iz Rima, mogao je čuti, nepredviđeni, ali time još značajniji, dirljiv i iskren govor dekana Kardinalskog zbora, Angela kard. Sodana, kojim Svetom Ocu prenosi osjećaje cijele Crkve. Na koncu je upotrijebio sintagmu kojom je sveta Katarina Sijenska nazivala papu- "slatki Krist na zemlji".

"Sveti Oče, o ovoj svečanoj svetkovini Uskrsa, liturgija Crkve nas poziva na svetu radost, govoreći: 'Ovo je dan što ga učini Gospodin! Kličimo i radujmo se njemu!'. Iako nad ovim povijesnim trgom daždi, u našim srcima sja sunce. U tom smo se duhu danas okupili oko Vas, nasljednika Petrova, biskupa Rima, nepogrješive stijene Svete Crkve Kristove, da s Vama pjevamo Aleluja vjere i nade.

Duboko smo zahvalni za čvrstoću duha i apostolsku hrabrost kojom nam navješćujete Evanđelje Kristovo. Divimo se Vašoj velikoj ljubavi kojom, očinskim srcem, suosjećate s 'radostima i nadama, žalostima i tjeskobama ljudi današnjice, osobito siromašnima i onima koji trpe', da upotrijebim riječi II. vatikanskog ekumenskog koncila u 'Gaudium et spes'.

Danas Vam po meni cijela Crkva želi uglas reći: Sretan Uskrs, ljubljeni Sveti Oče! Sretan Uskrs, Crkva je s Vama!

S Vama su kardinali, Vaši suradnici u Rimskoj kuriji. S Vama su subraća biskupi raspršeni po svijetu, koji vode tri tisuće biskupija na planetu. S Vama je ovih dana osobito svih četiri stotine tisuća svećenika koji narodu Božjem velikodušno služe u župama, oratorijima, školama, bolnicama, oružanim snagama i drugim sredinama, kao i u misijama, u najudaljenijim dijelovima svijeta.

Sveti Oče, s Vama je narod Božji koji se ne da obmanuti trenutačnim naklapanjima, kušnjama koje katkad udaraju na zajednicu vjernika. Isus nam je rekao: 'u svijetu imate muku', dodajući odmah, 'ali hrabri budite- ja sam pobijedio svijet!' (Iv 16,33)

Prošloga četvrtka, na misi posvete svetih ulja, Vaša Svetost nas je poučavala govoreći nam o dobroti Božjoj i podsjetila nas na nadahnute riječi prvoga biskupa Rima, apostola Petra, koji je ovako opisao stav Kristov za vrijeme Njegove muke: 'na uvredu nije uvredom uzvraćao i mučen nije prijetio, prepuštajući to Sucu pravednom.' (1 Pt 2,23)

Sveti Oče, želimo čuvati Vaše riječi. O ovoj uskrsnoj svetkovini molit ćemo za Vas, da Vas Gospodin, Dobri Pastir, nastavi podržavati u Vašoj misiji služenja Crkvi i svijetu.

Sretan Uskrs, Oče Sveti! Sretan Uskrs, slatki Kriste na zemlji! Crkva je s Tobom!"

Izvor: La Buhardilla de Jerónimo
Slika: New Liturgical Movement

1 komentar: