nedjelja, listopada 26, 2014

Usus antiquus

U Rimu i Nursiji se od 23. do 26. listopada 2014. odvija III. međunarodno hodočašće vjernika privrženih klasičnoj rimskoj liturgiji. Nazvano je po motupropriju kojim je papa Benedikt XVI. priznao važnost tradicionalne svete mise i vratio joj prava u životu Crkve.


Pontifikalnu svetu misu jučer je u bazilici Sv. Petra na oltaru Katedre služio prefekt Vrhovnog sudišta Apostolske signature, R. L. kard. Burke.


Jučer je objavljeno i pismo koje je Benedikt XVI. početkom ovog mjeseca uputio G. Capocciji, generalnom delegatu hodočašća. Papa u miru je još u rujnu primio predstavnike udruge Juventutem i hodočašća Populus Summorum Pontificum. Ove se godine navršilo sedam godina od slavnog motuproprija Summorum Pontificum i deset od početaka formiranja pokreta tradicijske mladeži Juventutem, u travnju 2004.

"Benedictus XVI
Papa emeritus

Vatikanski Grad
10. X. 2014.


Poštovani gospodine generalni izaslaniče,

konačno sam našao vremena da Vam zahvalim na Vašem pismu od prošloga 21. kolovoza. Vrlo sam sretan što 'Usus antiquus' sada živi u punom miru u Crkvi, također među mladima, i što ga podupiru i celebriraju veliki kardinali. 

Duhom ću biti s Vama. Moj položaj 'klauzurnog koludra' ne dopušta mi istodobno izvanjsku prisutnost. Iz svoje klauzure izlazim samo u posebnim prigodama, kada me osobno pozove Papa.

U molitvenom i prijateljskom zajedništvu

Vaš u Gospodinu,
Benedikt XVI."

Izvor: RORATE CÆLI
Slike: marcreverdin, Chiesa e post concilio (2, 3)

Broj komentara: 9:

  1. Glede poruke Benedikta XVI.:

    Ne želim se upuštati u kojekakve špekulacije, no ipak dopustite mi reći nekoliko stvari koje "bodu u oči".
    Osim toga, ne zaboravimo da je kardinal Ratzinger izvrsno poznavao "il curialese", jezik Rimske kurije u kojem čovjek počesto ne može govoriti previše otvoreno, nego se počesto govori kodirano. Razumjet će oni koji trebaju razumjeti. Je li taj "curialese" dobar, to sada pustimo.

    Prvo: Usus antiquus ne živi u punom miru u Crkvi, baš naprotiv.
    Time je Benedikt XVI. izrekao želju (i naredbu) da bi tako trebalo biti.
    Drugo: veliki kardinali - nije mislio na fizički rast - kad se čuje Usus antiquus, svi će pomisliti na kardinala Burkea. Je li ovaj epitet - veliki - odgovor na Burkeovu borbu za pravovjerje na Sinodi?!
    Treće: I ovo o izlascima iz monaške ćelije i klauzure po Papinom pozivu, zacijelo je znakovita rečenica nad kojom se itekako možemo zamisliti.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pri tome se valja prisjetiti da je papa Franjo u više navrata o tradicionalistima govorio kako je govorio. Ova rečenica ne odiše "novim milosrđem".
      Ne zaboravimo i da su mediji proteklih dana širili vijest da su kardinali sinodski oci išli k Benediktu XVI. i tražili pomoć, a on je navodno rekao da on nije papa...
      Sada je ipak progovorio.
      Stara Misa u miru u Crkvi, podupiru je i celebriraju "VELIKI" kardinali (čija je defenestracija već svima poznata), a on ne može (i ne smije?!) iz svoje monaške ćelije.
      A smije na beatifikaciju Pavla VI.
      Zanimljivo....

      Kikii

      Izbriši
    2. Da budem precizniji: kako je pismo poslano početkom listopada, recimo da se ovo odnosi na kardinala Burkea koji je već odavno proturiječio "novom milosrđu" i u javnosti se suprotstavio tim teorijama. Za njegov se premještaj također znalo. Uostalo, jedan je od petorice kardinala autora knjige koja je raskrinkala Kasperova priviđenja i snoviđenja.

      Kikii

      Izbriši
  2. Kardinal Burke dolazi u Beč na (zbog nedjelje pomaknuti) Dušni dan, 3. studenog. Na blagdan sv. Karla Boromejskog služi u Karlskirche pontifikalnu misu. Idući da trebao je u 21. okrugu (Floridsdorf) na lijevoj obali Dunava služiti biskupsku tihu misu u 8 sati.
    Međutim je prepošt samostana nekad slavnog augustinskog samostana Klosterneuburg (koji čuva tijelo osnivača mu, vojvode sv. Leopolda iz kuće Babenberg) pod čijom je jurisdikcijom ta crkva u Floridsdorfu otkazao misu.
    Stvar je riješena tako da će se misa održati u Karlskirche u isto vrijeme. Eto, u jednom okrugu može, u drugom ne može.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo jasno pokazuje kako se neokonzervativci i modernisti osjećaju moćnima: jedan prepošt smije zabraniti kardinalu svete Rimske Crkve da celebrira Misu. I to kurijalnom kardinalu.
      Jasno da Usus antiquus ne živi u miru u Crkvi.
      A glede napada biskupa Albana na FSSPX-mene cijela stvar zabrinjava. Taj je biskup iz jedne od 7 suburbikarnih biskupija, k tome jedan je od bližih suradnika pape Franje. Da je to sve bez znanja Parolina i na svoju ruku?!
      Ne bi me čudilo da uslijedi i ekskomunikacija cijele Tradicije: ovaj put i vjernikā. Da se ispune proroštva onih naših svetaca današnjice(po shvaćanju u duhu Koncila) koji su već unaprijed znali da smo svi tradicionalisti i heretici i šizmatici.
      Sada samo da nas sve đuture anatemišu...koje li ljepote i procvata svetosti i pravovjerja u duhu Sinode!

      Kikii

      Izbriši
    2. To je ova crkva. Nisu stavili obavijest da se misa otkazuje, nego su jednostavno maknuli najavu koja se mogla vidjeti na stranci.

      Izbriši
    3. No dobro. Stranicu župe nisam ni gledao.
      Službeno, na stranici Una Voce Austria je oglas izmijenjen. Službeno, dakle, misa je premještena. Katolishes.info je objavio što je posrijedi (na njemačkom), a Eponymous Flower je preveo na engleski.
      Sve je započelo s nekim komentarima o zabrani mise na članku na Katolisches.info koji je sadržavao banalnu obavijest da se misa služi u Floridsdorfu. Jučer-prekjučer. Onda je misa stvarno "nestala", pa tko ima uši neka čuje.
      Splendore, ideš li ti "gore"?

      Izbriši
    4. Po crkvenom pravu kardinal ima pravo celebrirati svetu Misu na svim oltarima svijeta, osim na onima koji su pridržani papi. Cijeli je slučaj barem "peinlich". K tome, kakve veze ima prepošt Klosterneuburga s ovom crkvom i javnom celebracijom: zar to ne spada pod jurisdikciju mjesnog ordinarija? Očito su veće zvjerke u igri.

      Kikii

      Izbriši
  3. "Moj položaj 'klauzurnog koludra' ne dopušta mi istodobno izvanjsku prisutnost. Iz svoje klauzure izlazim samo u posebnim prigodama, kada me osobno pozove Papa." Je li "klauzurni koludar" curialese ili je pp em. položio monaške zavjete? Znam da je, još prije odreknuća, pohodio kartuziju ... može li to pp. em. obaviti u tajnosti? Mislim na monaške zavjete. Łongin

    OdgovoriIzbriši