utorak, listopada 21, 2014

Blago mirotvorcima

Prije deset godina, 3. listopada 2004.,  beatificiran je zadnji hrvatski kralj Karlo IV. U Zagrebu će se ta obljetnica obilježiti danas, na njegov spomendan, u katedrali u 18 sati. Tom će prigodom prvostolnica dobiti blaženikovu relikviju, a IKA piše da će sudjelovati i neke hrvatske povijesne postrojbe.

Nekoliko misli iz članka benediktinca N. Cochrana o vrijednosti primjera bl. Karla:

"[...] Njegov utjecaj seže daleko preko granica Austrije i stare Austro-Ugarske, i svojim kršćanskim primjerom obuhvaća čitav svijet.

U svijetu u kojem mnogi ne vjeruju u Boga, trebamo vjeru blaženoga Karla.

Gdje je svijet ravnodušan prema siromašnima i potrebitima, trebamo Karlov primjer milosrđa i darivanja.

Gdje se pobačaj smatra kontrolom rađanja i gdje su izvanbračna djeca daleko brojnija od one vjenčanih parova, trebamo sućut i skrb cara Karla za sav ljudski život.

Gdje je broj suložničkih parova bez blagoslova braka na najvišoj razini svih vremena, trebamo primjer kršćanskoga braka koji nam daje Karlo Austrijski.

Gdje razvodi strašno rastu i gdje uvelike nedostaju očevi, trebamo Karlovu nepokolebljivu ljubav prema svojoj supruzi i djeci.

U zemljama gdje se političari u određivanju svoje politike više oslanjaju na ankete, nego na moralna i etička načela, trebamo moralno uvjerenje cara Karla.

Gdje političari streme službama zbog vlastite koristi, trebamo nesebičnost ugarskoga kralja Karla.

Gdje političari protiv svoje savjesti glasuju protiv katoličkog učenja samo da ostanu u službi, trebamo dokazanu vjernost blaženoga Karla učenju Crkve.

Gdje se zakoni donose više u korist bogatih lobista, nego za jednostavne ljude, trebamo primjer Karlove ljubavi i skrbi za ljude svih rasa i socijalnih klasa.

Gdje se širi rat, razdor, nejedinstvo i sukobi, trebamo strast za mirom zadnjega habsburškog monarha.

Gdje milijuni pate zbog bolesti i nemoći, trebamo Karlov primjer koji je sve kušnje i sve nevolje podnio uz riječi: 'Budi volja Tvoja!'

Blaženi Karlo Austrijski mora biti kanoniziran! Ne zato što bi on to trebao, nego zato što mi trebamo njegov nadahnjujući i nesebični primjer.

BLAŽENI KARLO AUSTRIJSKI, MOLI ZA NAS!"

Izvor: Blessed Karl of Austria
Slika: Hrvatska udruga za beatifikaciju kraljice Zite

Nema komentara:

Objavi komentar