ponedjeljak, listopada 21, 2013

K. u. K.

Kad je 2004. godine beatificiran car i kralj Karlo Habsburški (Prvi za Austrijance, Treći za Čehe i Četvrti za Hrvate i Mađare), za obilježavanje njegova spomena nije uzet dan njegove smrti, kako je uobičajeno, već dan vjenčanja sa suprugom Zitom koju je zaprosio pred Gospinim likom u Mariazellu gdje se Presveta Djevica štuje kao Magna Mater Austriae, Magna Domina Hungarorum, Alma Mater Gentium Slavorum (Velika Majka Austrije, Velika Vladarica Mađara i Blaga Majka Slavenskih Naroda). I ove je godine tim povodom služena sv. misa u crkvi Svete Katarine, a služio ju je francuski svećenik, postulator za kauzu kraljice Zite. Nisam bio na misi pa prenosim kako stoji na stranici IKA-e. Postulator je također predstavio svoju knjigu o službenici Božjoj prigodom osnivanja Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite. 

U vrijeme beatifikacije bl. Karla nastala je internetska stranica na kojoj se nalazi i molitva na hrvatskom koja je plod, čini se, nekog automatskog prijevoda pa sam je, nadam se, malo bolje uredio. Nakom nje je molitva za beatifikaciju službenice Božje Zite.

"Blaženi care Karlo, ti si svoju tešku službu i sve složene izazove svoga života prihvatio kao Božju volju, te se u svojim mislima, odlukama i djelima pouzdavao samo u Trojedinoga Boga.

Molimo te zagovaraj nas kod Boga i isprosi nam pouzdanje i hrabrost da ne klonemo u ljudski bezizlaznim situacijama, već da vjerno idemo Kristovim putem.

Izmoli nam milost da se naše srce suobliči Srcu Isusovu. Pomozi nam da se suosjećajno i djelotvorno zauzimamo za siromahe i nevoljnike, da se neustrašivo borimo za mir u domu i svijetu te da sav svoj život u radosnoj nadi predamo u ruke Božje, kako bismo svi poput tebe dospjeli k Njemu po Kristu Gospodinu našemu. Amen."


Imprimatur: Bečka nadbiskupija
18. svibnja 2004., Z1. K787/04 odn. K788/04
mag. Franz Schuster, generalni vikar
(izvor)


"Bože, naš Oče, izbavio si svijet poniženjem svoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista. On koji je bio kralj postao je sužnjem i predao svoj život za mnoge. Zato si ga Ti uzvisio.

Podaj u svojoj dobroti da Tvoja službenica Zita, carica i kraljica, bude uzvišena na čast oltarâ Tvoje Crkve. U njoj nam daješ divan primjer vjere i ufanja pred kušnjama, kao i nepokolebljivog pouzdanja u Tvoju božansku Providnost.

Molimo Te da Zita zajedno sa svojim suprugom, blaženim carem Karlom, postane uzorom bračne ljubavi i vjernosti, a za obitelji učiteljica kršćanskog odgoja. Neka bude svima primjer služenja i ljubavi prema bližnjima ona koja je u svakoj poteškoći mogla drugima otvoriti svoje srce, osobito najsiromašnijima.

Usliši njezinim zagovorom našu molitvu (spomenuti nakanu). To Te molimo po Isusu Kristu Gospodinu našemu. Amen.

1 Očenaš, 3 Zdravomarije, 1 Slava Ocu"


Imprimatur: 9. srpnja 2009.
† msgr. Yves Le Saux
biskup Le Mansa
(izvor)

Slike: 1, 2 WIKIMEDIA COMMONS

1 komentar:

  1. Karlo I. bio je plemenita osoba, nažalost povijesni trenutak nimalo mu nije bio sklon.

    OdgovoriIzbriši