petak, listopada 10, 2014

Crni papa

Zbog crne boje talara, isusovačke se generalne poglavare naziva crnim papama. Sadašnji poglavar koji na Sinodi sudjeluje kao jedan od tri predstavnika redovnika, dao je intervju za Vatican Insider. Odmah je na početku izjavio da može biti više kršćanske ljubavi u nekoj kanonski neregularnoj zajednici, nego kod para vjenčanog u Crkvi

"- Hoće li biti 'aggiornamenta' obiteljskog morala?

Slobodna i otvorena diskusija ide u smjeru promjene, u smjeru pastoralne prilagodbe promijenjenoj realnosti našeg vremena. To je epohalni znak jer je ovih godina bilo snaga koje su pokušale vratiti Crkvu prije velikog razdoblja Koncila.

- A pričest za rastavljene koji su se ponovo vjenčali?

Ne može se Sinodu spriječiti da o tomu raspravlja, kako to neki žele. Biskupi nisu bili pozvani da potvrde apstraktne ideje udarcima doktrine, nego da traže rješenja za konkretna pitanja. Znakovito, Papa i mnogi sinodalni oci su se u svojim interventima referirali na koncilske tekstove. Ovdje se izražava Crkva koja osluškuje Duha, kojoj se do kraja svog života nadao kard. Martini.

- Konzervativci govore o tomu da je nauk u opasnosti...

Pogrješno je apsolutizirati. Uzmimo slučaj izvanbračnih partnerstava. Nije tako da je kod nekog defekta sve loše. Naprotiv, i tamo gdje se ne šteti bližnjemu ima nešto dobro. Franjo je to naglasio: 'Svi smo grješnici'. O životu se skrbi na svakom području. Naša je zadaća približiti ljude milosti, a ne ih odgurnuti propisima. Za nas isusovce to je dnevna praksa. To Inkvizicija dobro zna.

- Na koji način?

Naš utemeljitelj, sv. Ignacije, bio je osam puta podvrgnut ispitivanju Inkvizicije nakon što je bio govorio o slušanju Duha. Tada kao i danas više nam znači Duh, jer dolazi od Boga, nego pravila i norme koje su, naprotiv, ljudsko djelo. Obiteljski moral i spolnost trebaju blagost i bratstvo. Ne radi se o podjeli, nego o harmonizaciji. Ne može se ljude evangelizirati time da ih se udara evanđeljem. Samo nas odluka da se usredotočimo na Krista čuva od besplodnih disputa, od apstraktnih ideologijskih prijepora. Manjkavosti i nesavršenosti ne poništavaju ukupnost evolucije obitelji u društvu proteklih desetljeća. Ako ima nešto negativno, ne znači da je sve negativno."

Izvor i slika: Vatican Insider, Katholisches.info

Nema komentara:

Objavi komentar