subota, listopada 11, 2014

Filtriranje

Sinoda o obitelji nastavlja se odvijati pod velom tajnovitosti. Prvi put nakon više desetljeća sve se odvija iza zatvorenih vrata. Jučer se kard. Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere, "izjasnio protiv cenzure koja je nametnuta na intervente sudionika Sinode. Kako izvješćuje AP, njemački je grimiznik jednoj od nazočnih katoličkih televizija [...] izjavio: 'Svi kršćani imaju pravo biti informirani o interventima svojih biskupa'." (San Pietro i dintorni (10. X. 2014.), RORATE CÆLI)

Ipak, kako piše američki vatikanist J. Travis, jedino što novinari mogu dobiti je "popis s nekima od tema o kojima su biskupi raspravljali. Pažljivo izbjegavaju dati nam bilo koji detalj iz intervenata i reakcije u auli. Ne spominju imena, ne zna se tko je što rekao'." (San Pietro i dintorni (9. X. 2014.), RORATE CÆLI)

"Ako odluka da se Sinoda prekrije plaštem neodređenosti (važno je naglasiti da se to zbiva prvi put u više desetljeća) dolazi iz straha da bi sudionici mogli štogod učiniti ili reći kako bi iskoristili to što su na pozornici, dopustite mi da kažem da bi to odalo stav dubokog nedostatka nepovjerenja u pastire duša koji su odgovorni za milijune katolika u cijelom svijetu. Ako Papa i njegovi suradnici nemaju u njih povjerenja, kako bi mogli imati obični vjernici?" (Isto)

Nešto se može sa sigurnošću ustvrditi. Kao što je bilo početkom godine na Konzistoriju, i na Sinodi je većina sudionika protiv Kasperovih prijedloga usprkos tomu što ga snažno podupire Sveti Otac. Vjerojatno se tu krije razlog tolike tajnovitosti i filtriranja informacija. 

Većina govornika "pokazala je slaganje oko određenih točaka. Crkveni nauk o braku je nepromjenjiv, toliko je jasan da nije zamislivo dirnuti ga, a da se ne izazovu devastirajuće posljedice. No, potrebno je znati dobro ga izložiti, na dubinski način, te prvenstveno koristeći pažljiv jezik da se nitko ne osjeća povrijeđenim. Nužno je, međutim, uvijek poučavati onomu što je oduvijek bila istina Crkve." (Isto)

Doznaje se i da su afrički biskupi listom uz nauk i dosadašnju pastoralnu praksu te protiv Kasperovih snova. Također je jedan "netalijanski biskup na vrlo odrješit način i bez okolišanja osudio 'pastoralnu štetu' koju je počinio netko tko se zauzeo opsesivnom propagandom svojih ideja po cijelom svijetu. Taj se biskup referirao na Kasperovu aktivnost širenja vlastitih pogleda glede pitanja pričešćivanja razvedenih koji su se ponovo vjenčali." (Isto)

Još je jedan biskup "oštro kritizirao prijedlog kard. Kaspera da se Euharistija podjeljuje razvedenima i ponovo vjenčanima, tvrdeći da se radi o 'lijeku gorem od bolesti'. (San Pietro i dintorni (10. X. 2014.), RORATE CÆLI)

Zanimljivo je zapažanje iznio biskup koji je rekao "da se u pastoralu razvedenih osoba treba misliti na to da se tu radi o već vjenčanima, i da je bilo papa i prije 2014. te da se ne može reći da nisu bili milosrdni." (Isto)

Neki drugi je izjavio "da se osim neprestanog spominjanja milosrđa, treba više evangelizirati; da smo se često referirali na formaciju, ali smo je zanemarivali iz straha od nerazumijevanja. Na to je kard. Kasper ponovio da je on poduzeo inicijativu, ali je prvo pitao Papu... " (Isto)

I na koncu pogledajte duhoviti tweet jučerašnjeg dana:
Novinari kard. Scoli: "Uzoriti, jedno pitanje!"
Odgovor: "Ali nisam ja Kasper."

Nema komentara:

Objavi komentar