utorak, listopada 07, 2014

Poput ruke

Iz propovijedi o krunici J. kard. Meisnera, 22. rujna 2012.  u Kevelaeru:

"Prije više godina se u Vatikanskim muzejima u Rimu mogla razgledati izložba krunica iz više stoljeća. Moglo se vidjeti mnogo krunica careva i kraljeva, ali također seljaka i radnika, posve skromnih ljudi. Jako me se bila dojmila krunica carice Marije Terezije. Na njenoj je krunici visjelo šesnaest zlatnih srdaca, a u svakom srcu je bio uvojak jednoga od njeno šesnaestero djece. Carica je uvijek uza se imala krunicu i s njom svoju djecu dok se bavila vladarskim poslovima.


Ali na toj su me izložbi krunica dirnule dvije posve jednostavne i neugledne vrpce i perlice krunica. Bile su od posve jeftinog materijala. Perlice su bile oblikovane od mrvica kruha, a lanac tj. konopac od niti iz tkanine koju su zatvorenici koncentracijskih logora bili napravili od svoje zatvoreničke odjeće. Ono što ih je pratilo čak do pakla koncentracijskog logora, bila je krunica.

Kakva dragocjena molitva! Krunica u svojih pet otajstava je poput ruke Majke Božje s njenih pet prstiju, koja nas drži i nosi kroz dobra i zla vremena."

Izvor: kath-deutsche-aus-russland.de
Slika: WIKIMEDIA COMMONS

Nema komentara:

Objavi komentar