srijeda, srpnja 30, 2014

Não sei

Kardinala Hummesa, bivšeg nadbiskupa São Paula i umirovljenog prefekta Kongregacije za kler, upoznali smo kao jakog kardinala izbornika koji se snažno zauzeo za izbor nadbiskupa Buenos Airesa za papu. Bio je tzv. popemaker/Papstmacher. Sveti Otac je više puta naglasio da je Hummes bio taj koji mu je dao povoda da izabere ime Franjo. 

Brazilske ZH Notícias, 27. srpnja 2014. objavile su intervju s kardinalom iz kojeg je Katholisches.info izdvojio dvije točke:


"- Kad bi Isus danas bio živ, bi li bio za homobrak?

Ne znam, ne pretpostavljam ništa o tomu. Ona koja treba odgovoriti je Crkva u svojoj ukupnosti. Moramo paziti da ne postavljamo individualno pitanja jer to vodi k tomu da se teže dolazi do valjanog zaključka. Mislim da se moramo okupiti, poslušati ljude, ući u igru, mi biskupi. Crkva je ta koja nam mora pokazati put, svi moraju imati isti put.

- Ne bi li dopuštenje ređenja žena, kako je prije nekoliko dana učinila Anglikanska crkva [za biskupice], bila alternativa?

Problem toga pitanja je što Isus nijednu ženu nije htio učiniti apostolkom. Ne znamo razloge. Zatim je Ivan Pavao II. pitanje još više zakomplicirao jer je na jednom mjestu ustvrdio da Katolička crkva nema razloga to učiniti. Ako Crkva nađe razloge, moglo bi se dogoditi da se pitanje opet razmotri. Pitanje obveznog celibata je puno jednostavnije jer je oduvijek bilo oženjenih svećenika u istočnim crkvama ili kod anglikanaca koji su se prije dvije godine vratili u Crkvu."

Izvor: ZH Notícias, katholisches.info
Slika: RORATE CÆLI

2 komentara:

  1. Iz izjave kardinala Hummesa se vidi da je modernizam zavladao Crkvom. Tko bi rekao na površan pogled da su latinoamerički kardinali tako duboko potonuli u učenja koja je osudio papa sv. Pio X.?! Postoje li dijelovi cjeline koji se još nisu zarazili, pitam se?

    OdgovoriIzbriši
  2. Zašto jednostavno taj čovjek ne izađe iz ormara i lijepo deklarira "ja sam protestant"?

    I kakva - na banalnoj i pragmatičnoj razini (da se uopće ovdje ne "zamaramo" dogmom i Tradicijom)- može nastati korist od takvih gayofilnih i "frau Priester-in" reformi? Luteranska i anglikanska zajednica u Europi su ih napravili, pa im crkve i dalje zjape prazne (ili još praznije).

    OdgovoriIzbriši