srijeda, srpnja 09, 2014

Elf

Iz šaljivog posta njemačkog blogera i filozofa, profesora na akademiji Ustanove sv. Filipa Nerija, dr. J. Bordata, 11. lipnja 2014.- dan prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu:

"Sutra napokon počinje: XX. svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Brazil je, naravno, kao domaćin jedan od top-favorita iako su domaćini samo šest puta na koncu postali i svjetski prvaci- sâm Brazil je tako pao 1950. Pred Brazilom se ne trebamo skrivati. Jedino što Brazilci bolje znaju od naših dečki je portugalski. Onda trener koji tako mirno i suvereno vodi momčad- kako su već Beatlesi pjevali: 'All you need is Löw'!

Također mislim da 'mi' možemo biti posve samouvjereni usprkos prominentnim ispadanjima i ozljedama. To misli i Toma Akvinski koji je već u XIII. st. pošao za tim pitanjem- tko će na kraju pobijediti (De ludo II, 3):

Questio: Hoće li Njemačka postati svjetskim prvakom? Mislim da se to treba pretpostaviti s takvim trenerom! Osim toga, za Njemačku igra Özil. I Götze.

Obiectiones: Protiv toga Averroes i Beckenbauer tvrde da u obzir dolazi troje ili čak četvero koji bi na ovogodišnjem prvenstvu mogli postati svjetskim prvacima. Čak s Filozofom možemo reći: U obzir ih dolazi toliko, koliko ih sudjeluje na turniru. Dakle, trideset i dvoje. Čini se da Averroes ima pravo. Također i Beckenbauer.

Sed contra: Otkad se to Averroes razumije u nogomet? I tko je Beckenbauer?

Corpus articuli: Moramo slušati one koji se razumiju u nogomet. Oliver Kahn kaže: 'Njemačka će biti svjetski prvak!' Ne vidim nikakvoga razloga zašto Kahn ne bi imao pravo tamo gdje je do sada uvijek bio u pravu. Osim toga, Njemačka ima Özila. I Götzea.

Respondeo: Averroes i Beckenbauer misle da ove godine kao svjetski prvaci u obzir dolaze tri ili četiri reprezentacije. No, Averroes nema pojma. A ni Beckenbauer- u svakom slučaju ne toliko kao Kahn. Löw ima najviše pojma.

Ergo: Njemačka će biti svjetski prvak."

U nastavku je bio donio i nekoliko duhovitih predviđanja za koga će biti pojedini redovi ili struje u Crkvi. Na primjer:

"Benediktinci i franjevci: Francuska- jedni zbog himne, a drugi zbog 'brata pijetla'.

Karizmatici: Brazil.

Crkvenjaci: neupadljivi, pouzdani, marljivi- Južna Koreja.

[...]

Mi smo Crkva: nije im ni do koga, radije kritiziraju suca.

Misionarke ljubavi: iz sućuti prihvaćaju odbačene, na strani su onih na čijoj strani inače nije nitko. Dakle, Nizozemska.

[...]

Piovci: Urugvaj- tradicija i čvrstoća (ili Rusija).

Župne referentice: fer-igra im je važnija od 'pobjede po svaku cijenu'- BiH ili neki 'tim iz Afrike'.

Aktivni katolici iz Berlinske nadbiskupije: Hrvatska.

[...]

Kolpingovci: svejedno tko igra, svejedno tko pobjeđuje. Glavno da je pivo hladno.

Crkveni kritičari: Alžir- i oni su rijetko kad kvalificirani.

I tako. Za Njemačku vrijedi ono što je rekao Kopfballungeheuer Toma Akvinski (vidi gore). Uostalom, vrijedi sentencija Horsta Hrubescha iz djela Tricktatus Logicus-Philosophicus: 'Ako sve pobijedimo, onda ćemo uspjeti'. U svakom slučaju: lijepo Svjetsko nogometno prvenstvo!"

Izvor: Jobo72's Weblog

Nema komentara:

Objavi komentar