petak, srpnja 25, 2014

N

A meni da ne bude žao Ninive, velikoga grada [...]? (Jon 4, 11)

Prošlog su tjedna svi kršćani izbjegli iz Mosula na čijem se području nalazi i drevna Niniva. Bili su stavljeni pred izbor: konverzija na islam ili odlazak. Nisu smjeli ponijeti ništa osim odjeće u koju su bili odjeveni, a njihovi domovi i druge zgrade označeni su arapskim grafemom "ن" (N za Nazarećani). Uz brojne crkve, zločinci su čak uništili i grob proroka Jone, 24. srpnja 2014. Tako je nakon gotovo dvije tisuće godina nestala tamošnja kršćanska zajednica, a progoni se nastavljaju. 


Uzalud vapaji iz kaldejskog katoličkog patrijarhata: Spasite kršćane iz Mosula- ili sirokatoličkog patrijarha: Gledajte, progone nas u ime svoje religije, i ne samo da prijete, nego i provode svoje prijetnje: pale i ubijaju. Ništa ne pokreće svjetske medije da obrate pozornost na kršćane čiji je broj od pada S. Huseina s 1,5 milijuna pao na možda svega 200 000.

Zgroženo nemilosrdnim progonom kršćana u Iraku, Siriji i drugdje na Bliskom istoku, Svećeničko bratstvo sv. Petra je odlučilo da se 1. kolovoza u svim kapelama, župama i drugim mjestima na kojima evangeliziraju, održe različite molitve kako bi od Presvetog Trojstva isprosili, da progonjeni članovi Mističnoga tijela Isusa Krista ostanu čvrsti u svojoj vjeri, i da budu oslobođeni od toga strašnog progona. Bratstvo želi da taj dan molitve i pokore svima predoči oštru suprotnost između ljetnog odmora na kojem se u ovo doba nalazimo i dnevne borbe za preživljavanje tamo gdje se kršćane ubija i protjeruje.

Taj su dan odabrali jer pada na prvi petak, dan posvećen Božanskom Srcu Isusovu, ali i zbog toga što je tada Sveti Petar u okovima kao blagdan III. reda, što je privilegij koji imaju od Svete Stolice jer se blagdan više ne nalazi u kalendaru za misal iz 1962.

Slika: RORATE CÆLI
***

Molitva sv. Jakovu Starijem čiji je danas blagdan:

Veliki apostole sveti Jakove, bliski rođače našega Gospodina koji si mu još bliži po duhovnim vezama! Kada si bio pozvan među Njegove učenike i počašćen Njegovom posebnom blizinom, velikodušno si odgovorio ostavivši sve da ga slijediš već na prvi poziv. Imao si povlasticu biti prvi među apostolima koji će za Njega umrijeti i tako krvlju potvrditi svoje propovijedanje.

Uvijek si se gromovit u oduševljenju s neba pokazao braniteljem Njegove Crkve na zemlji, ukazavši se na kršćanskom bojnom polju da poraziš i rastjeraš neprijatelje križa te da obeshrabrenim vjernicima doneseš pobjedu. Snago kršćana, sigurno utočište onih koji te s pouzdanjem mole; zaštiti nas u opasnostima koje nas okružuju.

Neka nam po tvom zagovoru naš Gospodin udijeli svoju svetu ljubav, sinovski strah, pravdu, mir i pobjedu nad našim neprijateljima, kako vidljivima tako i nevidljivima, te iznad svega da nam podari sreću da ga zauvijek gledamo i posjedujemo u nebu zajedno s tobom, anđelima i svetima. Amen.

Izvor: madreyvirgen...
Slika: apostoladoeucaristico

Nema komentara:

Objavi komentar