utorak, srpnja 15, 2014

80

Danas je spomendan svetog Pompilija, svećenika i pijarista. Prije četiri godine svečano su obilježena tri stoljeća od njegova rođenja. Na tragu toga entuzijazma i potaknuti Godinom vjere koju je bio proglasio nekoć slavno vladajući papa Benedikt XVI., župljani Montecalvina, svečeva rodnog mjesta, odlučili su se na nesvakidašnji pothvat- "ostvarenje filma o životu, apostolatu i poruci sv. Pompilija." Sve to "bez javnog financiranja, profesionalnih glumaca i kinematografskih stručnjaka i slavnih režisera, već samo dobra volja, neizmjerna vrijednost volontiranja i snaga ljubavi." 

Film je obuhvatio čitav njegov život koji se odvijao u vrijeme prosvjetiteljstva koje je mnogima predstavljalo izazov, no sv. Pompilije je bio uvjeren u savršeno jedinstvo između vjere i razuma. Ocu je 1. srpnja 1731. pisao: "Ne želim biti samo svet ili samo učen, nego ujedno i svet i učen." U tim riječima odjekuje geslo pijarista: Pietas et Litterae. Suradnji na projektu su se odazvali svi koji su to mogli. Sudjelovalo je čak 450 glumaca i statista, 40 tesara, kovača, stolara, električara... Režiser i scenarist je bio župnik don T. Rapuano, a realiziran je u suradnji sa studiom Aurora. Dovršen je 2013. godine- uoči osamdesete obljetnice kanonizacije sv. Pompilija koja je proslavljena ove godine- i traje 210 minuta. Pišu da je rezultat vrlo profesionalan i da ima emotivan učinak. Naslov filma, Uvijek ću ljubiti, nije odabran slučajno. Preuzet je iz odluke koju je mladi Pompilije zabilježio u svoju bilježnicu tijekom osmodnevnih duhovnih vježba koje je krajem 1725. i početkom 1726. obavljao pod vodstvom mjesnog svećenika augustinca iz samostana Sv. Katarine, kad je osjetio duhovni poziv. Isječke možete pogledati na Youtubeu.

Prema: Campi Salentina, TeleMontecalvo

S obzirom na život sv. Pompilija prepun čudesa i dojmljivih događaja, očekivale bi se ljepše i bogatije litanije njemu na čast, no pronašao sam samo ove:

Litanije sv. Pompilija M. od Sv. Nikole, Sch. P.

Gospodine, smiluj se.
Kriste, smiluj se.
Gospodine, smiluj se.

Kriste, čuj nas.
Kriste, usliši nas.

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se.
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se.
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se.
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se.

Sveta Marijo, moli za nas
Sveti Josipe Kalasancije,
Sveti Pompilije Marija,
Sveti Pompilije, ozdravitelju duša,
Sveti Pompilije, predani propovjedniče vjere,
Sveti Pompilije, nebeska zvijezdo Montecalva,
Sveti Pompilije, pravi Kalasancijev sine,
Sveti Pompilije, svećeniče odan Presvetom Sakramentu,
Sveti Pompilije, uzore zajedničkog života,
Sveti Pompilije, goruća svjetiljko vjere,
Sveti Pompilije, ljubljeni sine Naše Gospe,
Sveti Pompilije, pravi štovatelju Presvetog Srca Isusova,

Moli za nas sveti Pompilije Marija.
Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se.
Gospodine, učinio si sv. Pompilija Mariju glasovitim po poučavanju malenih putu spasenja i skrbi za evangelizaciju siromašnih, podaj da nas nadahne njegov primjer kako bismo slijedili Krista našeg učitelja te tako mogli u društvu malenih i poniznih dijeliti krunu blaženstva u nebu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Izvor: piarist.info

Nema komentara:

Objavi komentar