srijeda, prosinca 11, 2013

Za opoziv

Skupina katoličkih laičkih udruga i mrežnih stranica započela je s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom traže opoziv povjerenika za franjevce Bezgrješne. OBRAZAC se nalazi na stranici Corrispondenza Romana, poznatog povjesničara R. di Matteija. Potrebno je upisati ime, prezime i kliknuti na  firma l'appello. Razlozi za ovu akciju navedeni su u tekstu koji slijedi. Kad se ne bi radilo o tako ozbiljnom slučaju s već sada nesagledivom štetom, mogli bismo se i nasmijati povjerenikovoj ideji o prisezi koja se spominje u apelu. 


"Tražimo povlačenje o. Fidenzija Volpija s njegove službe političkog komesara franjevaca Bezgrješne. U kratko vrijeme od samo pet mjeseci o. Volpi je razorio Red, prouzročio unutar Reda kaos i patnju, a izvan njega skandal među vjernicima, kritiku u medijima, nelagodu i zapanjenost u crkvenom svijetu. Pri tomu nije važno je li o. Volpi uzročnik ili samo provoditelj plana uništenja. No, jedno je sigurno- ne zaustavi li se plan, posljedice će biti katastrofalne. Kako bi se spriječilo da na jednu katastrofu dođe nova katastrofa, o. Volpi mora biti opozvan.

Nakon dekreta od prošloga 11. srpnja, kojom je Red franjevaca Bezgrješne stavljen pod komesarsku upravu, o. Volpi je uz pomoć šačice divljih podkomesara, među kojima su o. A. Bruno i prof. M. Castellano, počeo svojom sjekirom razbijati Red. Zabranio je celebraciju svete mise i molitve časova u izvanrednom obliku predviđenom motuproprijem; smijenio je cjelokupno vodstvo Reda počevši s o. S. M. Manellijem, koji se otada nalazi u kućnom pritvoru, a da mu do danas nisu za to navedeni razlozi; jednoga za drugim smijenio je i premjestio najvjernije suradnike o. Manellija, sve osobe intelektualne i moralne veličine; njihove zadaće je prenio disidentskoj braći kojoj nedostaje spreme i iskustva; prijetio je i kaznio je braću koja su se peticijom obratila Svetoj Stolici i odbijala je povući; i konačno, 8. prosinca 2013. na svetkovinu Reda zatvorio je vlastito svećeničko sjemenište Reda i suspendirao sva svećenička i đakonska ređenja; nametnuo je interdikt protiv svih izdanja nakladničke kuće Reda, 'Editrice Casa Mariana', i zabranio njihovo širenje u crkvama i kapelama o kojima se Red skrbi; svoj osobni rat je proširio i na trećoredce i laike povezane s Redom, tako što je zabranio sve aktivnosti MIM-a (Misija Bezgrješne Posrednice) i TOFI-ja (Treći red franjevaca Bezgrješne); prijetio je franjevkama Bezgrješne da će ih staviti pod komesarsku upravu te je njih i klarise Bezgrješne lišio duhovne asistencije braće; na koncu, od svih franjevaca Bezgrješne traži 'modernističku prisegu' vjernosti na 'Novus ordo missae' i na II. vatikanski koncil (vidi Volpijevo pismo ovdje). 

Otac Volpi sve koji ga kritiziraju optužuje da su protiv Pape, no nije li taj tiranski režim, osim što je besprimjeran u povijesti Crkve, u izravnom proturječju s papom Franjom koji je preporučio da se izbjegava svaka autoritarnost te koristi milosrđe i nježnost prema prijateljima i neprijateljima. Jedan objektivni vatikanist, M. Tosatti, zapisao je u 'La Stampi', 4. prosinca pitajući se: 'Što su ti siromašni fratri učinili? Špekulirali novcem, zlostavljali maloljetnike, provodili nemoralan život? Ništa od svega toga.' Istina je da o. Volpi, na vlastitu inicijativu ili po nalogu trećih, želi normalizirati franjevce Bezgrješne tako da ih učini jednakim drugima stramputičkim redovima. Da to postigne, potrebno je izmijeniti njihovu duhovnu i moralnu karizmu, razoriti njihovu disciplinu, ugušiti povratak tradicionalnom obredu, otvoriti ga korupciji svijeta kako su učinili, s katastrofalnim rezultatima, on i njegov Kapucinski red.

Pavao VI. podsjetio je redovnike apostolskom pobudnicom 'Evangelica testificatio' od 29. lipnja 1971., da su obvezni na posluh svojim poglavarima, osim kad se 'naređuje nešto što jasno proturječi zakonima Božjim ili konstitucijama ustanova, ili sigurno implicira teško zlo- u takvim slučajevima nestaje obveza posluha.' Ne smijenili li se oca Volpija, neizbježno će nastati konflikt savjesti kod redovnika i redovnica koji žele sačuvati karizmu franjevaca Bezgrješne i vjernost Tradiciji Crkve."

Izvor: CORRISPONDENZA ROMANA
Slika: Messainlatino.it

Broj komentara: 7:

  1. Sumnjam da ce ga opozvati oni koji su ga i postavili da to provodi. Bilo je od pocetka jasno koji je cilj, jedino je bilo pitanje koliko snazno ce se morati udariti po redu da se do tog cilja dodje. Uglavnom, mozda je i bolje da se sve to relativno brzo dogadja jer se tako moze javiti efektivan otpor. Kad bi se sve razvuklo na vise godina, unistenje bi bilo puno izvjesnije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ispunio sam obrazac i poslao ga!
    Podržavam udruge koje traže opoziv Volpia - neprijatelja sinova i kćeri, franjevaca i franjevki Bezgrešne!
    Bezgrešna Djevice, zaštiti svoj red od Božjih neprijatelja!

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
  3. Obrisao sam neke nedavne primjedbe opterećene egzaltiranim fantaziranjima i "vizijama" budućnosti. Kod komentiranja se držite teme i smanjite doživljaj- budite cool!

    OdgovoriIzbriši
  4. Dobro ste učinili. Ljudi možda samo pokušavaju relaksirati teške teme duhovitim komentarima. Bilo je cool na egzaltiran način.
    IM

    OdgovoriIzbriši
  5. Poštovani Splendor!
    Moje iskrene isprike na bizarnom i šaljivom komentaru! Čini se kako Volpi sa svojim modernističkim fantazijama i "vizijama" budućnosti želi udesiti red franjevaca Bezgrešne, što mu ne služi na čast. Čestitam Vam na izvrsnom postu i što profesionalno pratite mučnu problematiku dobrih franjevaca Bezgrešne. BVB+

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
  6. Jedino što preostaje onim Franjevcima Bezgrješne koji žele biti vjerni Tradiciji Svete Majke Crkve je da bježe glavom bez obzira iz tog konc-logora koji je postala njihova pokojna kongregacija (jer nesumnjivo je da joj je sudbina zapečaćena - modernisti ne popuštaju smrtni stisak, pogledajte samo situaciju u Crkvi, uvijek progresivno gore).

    Dakle, braćo franjevci, bježite otamo. Osnujte zajednicu koja nije "kanonski priznata", ili se pridružite nekom postojećem redu koji se bori protiv Revolucije (najbliži su braća kapucini u Morgonu - povezani s FSSPX, ali samostalni).

    Što se tiče toga da ne bi bili "kanonski priznati", najbolje je citirati ove riječi mons. Lefebvrea (čiji jedan dio sam citirao neki dan), koje danas vrijede više nego ikad:
    "Trenutno stanje papinstva čini beznačajnima teškoće oko jurisdikcije, neposlušnosti i apostoliciteta, jer ti pojmovi podrazumijevaju vladavinu pape koji je katolik u svojoj vjeri i upravljanju.. Bez ulaženja u promišljanja o posljedicama krivovjernog, raskolničkog ili nepostojećeg pape, što bi vodilo do beskrajnih teoretskih rasprava, zar ne bismo po savjesti mogli i trebali, nakon promulgiranja Kodeksa kanonskog prava iz 1983., koji jasno afirmira novu crkvu, i nakon njegovih skandaloznih [ili: sablažnjivih, op. prev.] izjava oko Lutera, sada reći da papa Ivan Pavao II nije katolik? Ne kažemo više od tog, ali ne kažemo ni manje. Čekali smo da se mjera napuni, i od sada je puna."
    - mons. Marcel Lefebvre, 1984. (citirano u intervjuu mons. Tissiera de Malleraisa u časopisu Fideliter, br. 123, str. 25-29, svibanj-lipanj 1998.)

    Sad je vrijeme kušnje, sad je vrijeme milosno.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne mogu shvatiti averziju suvremenih papa prema tradicionalnom, Bogom nadahnutom i izvorno katoličkom konceptu i poslanju Crkve. Lome izvornu osovinu Duha Svetoga i ruše temelje Crkve uništavajući suvremene svece i redovničke pokrete. Liberizacija suvremene teološke misli i cijeloga Mističnog Tijela je rak rana koja producira uništenje Crkve. Previše se događaju ti žalosni procesi da bi bili slučajnost.
    Franjevci Bezgrešne, meni veoma drag red današnjice koji je svetom tradicijom i opserviranjem izvorne regule sv. Franje otvorio prostor mnogima čija je vjera opasno poljuljana relativističko-modernističkom duhu današnjice, iz krila Crkve koja se tako opasno povodi posljednjom koncilskom logikom opasnog i nekatoličkog osuvremenja i minimalizma na zahtjeve vjere.
    Bilo bi svrsishodno da red franjevaca Bezgrešne učini odmak od bezbožnog liberalnog miljea i zaštiti se poput FSSPX-a, jer vidljivo je inteligentnim katolicima tko izaziva nerede i što je uzrok rušenja Jedne, Apostolske i Svete Katoličke Crkve.

    Augustin

    OdgovoriIzbriši