četvrtak, studenoga 14, 2013

Sensibilità-sensibilité

Nastavljaju se proslave srebrnog jubileja Petrova bratstva. Nuncij u Parizu prenio je poglavaru Francuskog distrikta Petrova bratstva čestitku i blagoslov Svetog Oca. Zanimljivo je da se u ovom pismu po drugi put javlja pojam koji je Papa u svezi s klasičnim obredom spomenuo u svom intervjuu isusovcima- sensibilità.

 "Apostolska nuncijatura u Francuskoj

Povodom obilježavanja 25. obljetnice osnutka Svećeničkog bratstva sv. Petra.

Papa Franjo se pridružuje njegovim članovima u zahvaljivanju za djelo ostvareno u ovih četvrt stoljeća u služenju crkvenom zajedništvu 'cum Petro et sub Petro'.

Svećeničko bratstvo sv. Petra nastalo je u vrijeme velike kušnje za Crkvu. U velikom duhu poslušnosti i nade, njegovi utemeljitelji su se s pouzdanjem okrenuli Petrovu nasljedniku kako bi vjernicima privrženim misalu iz 1962. pružili mogućnost da svoju vjeru žive u punom crkvenom zajedništvu. Sveti Otac ih ohrabruje da nastave svoju misiju pomirenja među svim vjernicima, kojega god bili senzibiliteta, tako da se svi međusobno prihvate u ispovijedanju iste vjere i u vezu jake bratske ljubavi.

Slaveći sveta otajstva prema izvanrednom obliku rimskog obreda i usmjerenjima konstitucije o liturgiji, 'Sacrosanctum Concilium', kao i prenoseći katoličku vjeru kako je izložena u Katekizmu katoličke crkve, neka u vjernosti živoj tradiciji Crkve pridonesu boljem shvaćanju i provedbi II. vatikanskog koncila.

Sveti Otac ih potiče da prema vlastitoj karizmi aktivno sudjeluju u misiji Crkve u današnjem svijetu, svjedočanstvom svetoga života, čvrste vjere te domišljate i velikodušne ljubavi.

Povjeravajući zagovoru Blažene Djevice Marije i svetog apostola Petra sve hodočasnike u Lurdu ili u crkvi Sv. Sulpicija u Parizu, okupljene da zahvale Gospodinu ovim povodom, Sveti Otac im od svega srca udjeljuje apostolski blagoslov.

Pariz, 28. listopada 2013.,
na blagdan sv. Šimuna i Tadije, apostolâ

+ L. Ventura
apostolski nuncij"

Broj komentara: 6:

  1. Odgovori
    1. A sto drugo da je i ocekivati od politickog pontifikata?Pa nije kriza "senzibiliteta"nego vjere.

      Alex

      Izbriši
  2. Draga braćo u Kristu!
    Ne želim relativizirati i umanjiti činjenicu kako je mnogo
    problema u Katoličkoj Crkvi.
    No, izvan Crkve - na zemlji je nastanjen otvoreni pakao: drska i najstrašnija pobuna protiv Boga!
    Uistinu su posljednja vremena.
    Borimo se svakodnevno da bismo od Boga dobili darove svetosti i spasenja. Sve ovo će proći, samo oni koji su Božji, u Njemu su vječni pobjednici!

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
  3. "tako da se svi međusobno prihvate u ispovijedanju iste vjere"

    Kad se dobro preispitamo, zar iskreno i uistinu možemo reći da Franciscus ima istu vjeru kao mi?

    U tom grmu leži zec. Sve ostalo je politika.

    P.S. Ako sad djelo FSSP-a izgleda blistavo i veoma slavljeno od Vatikana, kako pak mislite da će u budućnosti izgledati to djelo kad o njima bude sažeto: "Bili su vjerni i poslušni uništavateljima Crkve."

    OdgovoriIzbriši
  4. Slažem se s Vama, Mateo!
    U Svetoj je Tradiciji Katoličke Crkve spasenje!
    Nažalost, mnogi tu činjenicu ne shvaćaju, za koje držimo da bi je trebali shvatiti.
    Mnogi su današnji "obični" katolici rođeni u vrijeme i poslije II. vatikanskog. Tko će njima toliko moderniziranima objasniti pravovjerje pretkoncilske Crkve?
    Ta šutnja, ignorancija i prijezir su najopasniji 'grm' ili provalija koja je postavljena u ovoj stravičnoj pohari kojoj je izložena Crkva današnjice!
    Mnogi su putovi na prvi pogled bili dobri (lI. VK i njegove posljedice su u svojoj koncepciji najveća katastrofa u povijesti Crkve), a završili su na dnu pakla. Glavna i najuspješnija taktika sotone.
    Bog nam bio zaklon i utvrda među tolikim zamkama.
    Kamo sreće da nikad nije bilo tog II. VK!!!
    Postoje indicije kako sadržaj treće fatimske tajne govori o nastanku Novus Orda koji je velika Božja kazna.
    Inače, zašto velik i tvrdoglav otpor objavi posljednje fatimske tajne kod svih postkoncilskih papa!

    Augustin

    OdgovoriIzbriši
  5. Inače - http://blog.messainlatino.it/2013/11/la-messa-in-latino-e-tornata-anche-in.html

    OdgovoriIzbriši